Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ministerstvo vnitra ocenilo legionáře a odbojáře

11. 6. 2021

Ministerstvo vnitra ocenilo legionáře a odbojáře

Ministerstvo vnitra ocenilo legionáře

 

Dne 10. června 2021 Ministerstvo vnitra České republiky prostřednictvím JUDr. Michala Haška, náměstka ministra, poděkovalo třem legionářům a  jednomu odbojáři za činnost pro rozvoj odkazu odboje a  pravých tradic novodobé historie našeho státu.

Náměstek  ministra vnitra doktor Hašek osobně poděkoval všem účastníkům, Ing. Milanu Fryčkovi,  Janu Hříbkovi, JUDr. Janu Kuxovi a PhDr. Jiřímu Jaroši Nickellimu, a věnoval jim diplomové dopisy a suvenýry. Poděkování patřilo  Milanu Fryčkovi za  uchování historické paměti zřízením pamětních desek  v Tišnově a ve Wroclavi (Breslau okupace), Janu Kuxovi za budování Památníku Internačního tábora Svatobořice, a konečně  Jiřímu Jaroši Nickellimu a Janu Hříbkovi za rozkrytí problematiky restituční kauzy v Rájci-Jestřebí. Další kandidátka, Mgr.  Eva Nečasová, se pro vážnou nemoc nemohla dostavit.

 

Ministerstvo vnitra tak ocenilo více než dvacetiletou práci jmenovaných na oživování odbojových tradic a odkazu obětí velkoněmeckého nacismu, a dále na ochraně státního majetku proti neoprávněným nárokům tzv. protektorátních restituentů proti dekretální konfiskaci obrovského rozsahu. 

 

V této obtížné riskantní práci jmenovaným pomáhal pouze odbojářský a legionářský tisk, Slovanská vzájemnost, Národní Osvobození, dále dva regionální tisky Zrcadlo Boskovicka a Slovácko, a konečně z celostátního tisku jim vstříc vyšly Právo a Haló noviny. Jmenovaným novinám patří dík za morální podporu legionářů a odbojářů.

 

Ostatní celostátní tisk této práci buďto nevěnoval pozornost, anebo ji zpochybňoval,  - dokonce v některých případech ji i hanobil, -  přičemž využíval momentálních soudních zvratů osmadvacetiletého restitučního procesu. Ten byl nyní uzavřen ve prospěch státu. Legionářům a odbojáři patří nejen poděkování Ministerstva vnitra, ale i ČSOL - ČSBS a KČP je již předtím vyznamenalo -, případně ostatních vlasteneckých organizací.

                                                                                                                                                  - L.J.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář