Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mínění v Rumunsku - Komunistický systém byl pro zemi lepší

15. 12. 2023

Mínění v Rumunsku - Komunistický systém byl pro zemi lepší

 

14.12.2023 18:01

Podle nového průzkumu společnosti INSCOP pro News.ro více než 46 procent Rumunů věří, že život před rokem 1989 byl ve srovnání se současnou situací lepší.

Portál Romania-Insider.com zdůrazňuje, že roste podíl lidí, kteří věří tomu, že komunistický systém je pro Rumunsko dobrý. Dnes se tak vyjadřuje 48,1 procenta Rumunů. V listopadu 2013 byl podíl takových odpovědí 45,5 procenta. Oproti tomu 42,3 procenta hodnotí komunismus jako něco pro Rumunsko špatného. Tady průzkum ukazuje na klesající tendenci,   v listopadu 2013 to bylo 44,7 procenta.

Připomeňme, že  Rumunsko bylo  jedinou   zemí socialistického bloku, kde se pád režimu  odehrál krvavým způsobem. Poté, co armáda v polovině prosince 1989 potlačila veřejné protesty v Temešváru, došlo 22. prosince v Bukurešti  k masovému protestu, ve který se přeměnila oficiální manifestace na podporu  Ceaușesca. Existuje řada faktů, která potvrzují mínění, že protest vyvolali provokatéři.

Část armády se   přidala k demonstrantům a začalo docházet  ke střelbě mezi často neznámými skupinami. Téměř s jistotou byli proti sobě posílány skupiny vojáků se záminkou, že bojují proti příslušníkům tajné služby Securitate. Jednotlivé skupiny vyšších důstojníků se tak snažily vybudovat si zásluhy pro budoucí uplatnění.

22. prosince 1989 převzala moc v zemi Fronta národní spásy vedená Ionem Iliescem, bývalým  vysokým představitelem komunistické strany. 

Nicolae Ceaușescu byl společně se svou ženou 25. prosince zajat výsadkáři  a bezprostředně poté v pseudoprocesu byli oba odsouzeni k trestu smrti a ihned zavražděni střelbou ze samopalů. Organizátorem procesu byl generál Victor Stanculescu, který 17. prosince krvavě potlačoval protesty v Temešváru a 22. prosince byl Ceaușescem  jmenován ministrem obrany. Stalo se tak poté, co   za nevyjasněných okolností zemřel jeho předchůdce Vasile Milei.

 Jan Urbach, vasevec.cz

Foto: Nicolae Ceaușescu