Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelové „Wir schaffen das“ přineslo netušené problémy

16. 4. 2024

Merkelové „Wir schaffen das“ přineslo netušené problémy

my to zvládneme

 

15.4.2024 13:11

„Migrace tolika lidí má dopad na náš liberální model společnosti, což sleduji se znepokojením. Již nějakou dobu vidíme, že příliv stovek tisíc lidí mění převládající představy o našich základních hodnotách a vede ke změně našeho pohledu na svět, jak je vidět na příkladu postoje k Izraeli . Navíc to vede k posílení politických okrajů – napravo i nalevo,“ uvedl v neděli rozhovoru pro poskytl rozhovor pro německý list „Welt am Sonntag“ specialista na mezinárodní právo a vedoucí katedry mezinárodního práva na univerzitě v Bonnu Matthias Herdegen.

 

Podle jeho  názoru  migrační politika německé vlády je dlouhodobě  bezmocná  a nemá směr,  což vede k nespokojenosti ve společnosti i v prostředí „buržoazního středu“.  Herdegen se domnívá, že   problém spočívá v tom, že lidé, kteří se dostanou do Evropy, „zde zůstanou navždy, i když nebudou perzekuováni“. Upozornil, že Evropská unie a Německo si chtějí udržet kontrolu nad migrací, ale nemají jasnou pozici, jak postupovat, aby zůstaly v souladu se svými závazky podle mezinárodního práva a „hodnot“.

 

Situaci ovlivňuje i skutečnost, kterou potvrzuje   Spolkový kriminální  úřad  (BKA) z listopadu ukázaly, že  němečtí občané se čtyřikrát častěji stanou obětí trestných činů migrantů než naopak. V roce 2022 se obětí zločinů spáchaných migranty stalo 47 923 Němců. To je 18procentní nárůst oproti předchozímu roku. Němci byli zase pachateli zločinů proti 12 061 přistěhovalcům. Dalším negativním jevem je fakt, že naprostá většina migrantů žije ze sociálních dávek a pouze asi pětina je zaměstnána.

 

Je zřejmé, že tehdejší německá kancléřka Angela Merkelová se opravdu hluboce mýlila, když v roce 2015 provolala „Wir schaffen das“ (My to zvládneme) a otevřela hranice fakticky nekontrolovanému přílivu migrantů.  Nic na tom nemění ani tvrzení Herdegena, že „Kreml“ problém  využívá a vede hybridní válku proti Západu pomocí migrantů.

 

Jana Putzlacher

vasevec.cz