Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelová vyzvala Západ, aby bral Putinova varování vážně

29. 9. 2022

Merkelová vyzvala Západ, aby bral Putinova varování vážně

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová podle německého listu Süddeutsche Zeitung vyzvala, aby slova ruského prezidenta Vladimira Putina byla brána vážně.

Angela Merkelová, německá exkancléřka

29. září 2022 - 07:20

 

„Musíme brát jeho slova vážně, neodmítat je hned od začátku, neměli bychom brát výroky ruského prezidenta jako pouhý blaf, ale brát je se vší vážností, to není v žádném případě známkou slabosti nebo smíření, ale projevem politické moudrosti, která pomáhá vyšetřit prostor pro manévrování nebo, což je neméně důležité, dokonce vytvářet podmínky pro něco nového,“ řekla Angela Merkelová při otevření nadace spolkového kancléře Helmuta Kohla.

Merkelová se během svého projevu dotkla i aktuálních politických témat a poznamenala, že opakovaně upozorňovala na nutnost brát slova ruského vůdce „s velkou vážností“.

 

Podle německých médií exkancléřka vyjádřila své obavy na pozadí nedávného televizního projevu ruského prezidenta Vladimira Putina. Hlava ruského státu ve svém projevu varovala ty, kteří „se snaží vydírat Rusko jadernými zbraněmi“, že „větrná růžice by se mohla otočit jejich směrem“. Prezident zdůraznil, že Ruská federace je připravena použít všechny prostředky, které má k dispozici, k ochraně své územní celistvosti a lidu, a „nejedná se o blaf“.

 

Putin mobilizuje, Západ kritizuje...

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)