Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelová s Macronem zuří, Rutte převzal vedení, Babiš boduje…

19. 7. 2020

Merkelová s Macronem zuří, Rutte převzal vedení, Babiš boduje…

Vyvadil Jiří

19.7.2020 09:28

 

Koronavirusová krize odstartovala často divoké změny v myšlení i jednání všude na světě. Vše se mění. USA se nám nezadržitelně rozpadají v přímém přenosu, ale i EU zažívá největší revoluci v rozložení významu jednotlivých zemí a jejich vůdců.

 

Svržení z piedestalu, které Německo a Francie, v postavách svých představitelů Angely Merkelové a Emanuela Macrona, které nyní zažívají by před koronavirovou krizí bylo zcela nemyslitelné.

 

Rutte a jeho "šetřílci", tvořící kromě Nizozemska i Švédsko, Dánsko, Rakousko a Finsko, zcela převzali během summitu iniciativu, kterou si ještě před „koronavirem“ zcela automaticky přisvojovali Německo s Francií.

 

První úder nastal již v pátek, kdy Rutte zablokoval hlasování o návrzích, které předložil předseda Evropské rady… Nastal šok. A od toho okamžiku Rutte jednoznačně převzal vedení v EU. Merkelová práskala po jednání s ním dveřmi, Macron vydíral, že odletí, ale nic jim to nebylo platné. U nás v médiích více méně ticho po pěšině. Naši žurnalisté, kteří jsou po letech naučení, že rozhoduje vše Německo a Francie a kteří neustále vyčítali našemu Babišovi, že neopustí V4 a nelísá se k "motoru a tandemu evropské integrace" najednou neví, co říci a jak komentovat. Je módou z destrukce obviňovat Polsko či Maďarsko. Ale obviňovat najednou ony západoevropské státy jako troublemakery? Jsou zmateni.

 

I Babiš v podstatě nechal V4 ať si každý z jeho členů říká, co chce a spojil se byť jistě spíše takticky s nejsilnějším proudem na tomto summitu. Konečně s Ruttem je v trvalém kontaktu ze skupiny Liberálů a nyní se to hodí. Konečně připomeňme si, že již při první video konferenci Rutte šokoval evropské pozorovatele, že vystupuje krátce po Babišovi, navázal na některé jeho myšlenky. Zejména německá média byla paf.

 

Jinak ho ale lituji... Naše omezená Sněmovna jeho aktivity v podstatě podvázala a zablokovala jeho výraznější možnosti. Příklad Rutteho totiž ukazuje, že jen ten, kdo má volné ruce a může třísknout do stolu i za cenu zablokování jednání, může něco prosadit. Ovšem a to je podstatné, pokud má spojence. V 4 se v podstatě rozpadla a ve vztahu k rozpočtu i plánu obnovy si každý hájí něco jiného. Proto taktika Babiše napojit se na Rutteho jako představitele momentálně nejodbojnějších států proti německo-francouzskému diktátu je zdá se dokonalým uměním možného.

 

Tak uvidíme.

vaševěc.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář