Jdi na obsah Jdi na menu
 


Merkelová musí vsadit na Putina

13. 1. 2020

Merkelová musí vsadit na Putina

12.1.2020 VSa Trendy       

 

Rusko si vybudovalo na kritických místech Blízkého východu vliv, který se s německým nedá srovnat. Německo, potažmo Evropa, teď od Putina potřebují „laskavost“.

 

Německá veřejnoprávní Tagesschau informuje v článku Kaie Küstnera o sobotní návštěvě německé kancléřky v Moskvě.

 

Málo času a hodně témat, tak popisuje program setkání Küstner. Angela Merkelová sází na Putinův vliv v oblasti Blízkého východu.

 

Je potřeba na rovinu říci, že vliv, který si Rusko vybudovalo na kritických místech „v evropském sousedství“ se s německým vůbec nedá srovnat, konstatuje Küstner. Platí to pro Libyi, zásadní zemi k řešení uprchlické krize, pro Sýrii, ale vlastně pro celý Blízký východ.

 

Küstner k tomu uvádí, že když se dříve řešily konflikty na Blízkém východě, volalo se do Washingtonu. Dnes se musí volat do Moskvy. Bez zapojení Ruska není možné najít řešení pro problémy regionu.

 

Kancléřka je tak dotlačena do nepříjemné role. Ruský prezident dobře ví, že od něho Německo, potažmo Evropa, chce „laskavost.“ Například, aby zapůsobil na Írán tak, aby se konflikt s USA nepřeměnil v otevřenou válku.

 

Němečtí politici reagují na silnou pozici Ruska v regionu různě. Zástupce Zelených říká, že je potřeba „aby Putin vnímal jako svou povinnost působit na Írán.“ Je prý také zásadní, zda Rusko dokáže být jen válečnou stranou jako v Sýrii, nebo i stranou řádu?

 

Rozhovory se ale nebudou týkat jen Íránu, ještě důležitější může být téma Libye, komentuje Küstner sobotní schůzku. Německo pro řešení libyjského problému nastartovalo tzv. „berlínský proces“. Ten ale může být funkční jen tehdy, když se k němu přidají země jako je Rusko a Turecko.

 

Obě dvě se přitom snaží si v Libyi rozšířit vliv. A obě dvě podporují odlišné strany.

 

Politik z FDP Djir-Sarai říká, že je potřeba dávat pozor na to, aby se z Libye nestala nová Sýrie. V případě Libye jde také o to, přiznává Küstnerův text, zda se podaří Německu znovu získat kontrolu nad situací. Bez Putina je ovšem diplomatické a mírové řešení – jak v Sýrii, tak v Libyi – nemožné. A Putin to dobře ví.

casopisargument.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář