Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mariupol padl, je v rukou Rusů

21. 4. 2022

Mariupol padl, je v rukou Rusů

 

Dnes 9:17, 21.4.2022 – Mariupol • Aktualizováno 9:49

Jitka Zadražilová, Novinky

 

 

Město Mariupol je pod kontrolou ozbrojených sil Ruska, Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Útok na ocelárny Azovstal, které se ve městě nacházejí a skrývají se v nich zbývající ukrajinští obránci města, ruský prezident Vladimir Putin zrušil, napsala agentura TASS.

Ruský ministr obrany Sergej Šojguem

Ruský ministr obrany Sergej Šojguem Foto: Twitter/Минобороны России

„Dnes je celý Mariupol pod kontrolou ruské armády, lidových milicí Doněcké lidové republiky. Území závodu Azovstal se zbytky nacionalistů a zahraničních žoldáků, kteří se tam nacházejí, je bezpečně blokováno,“ řekl Šojgu.

 

V ocelárnách Azovstal bylo zablokováno přes dva tisíce ozbrojenců. Podle Šojgua v době obklíčení Mariupolu činil počet zahraničních vojáků bojujících na straně Ukrajiny asi 8100 lidí.

 

„Během osvobozování města jich bylo zlikvidováno více než 4000, z toho 1478 se vzdalo, zbývající skupina více než 2000 lidí byla zablokována v průmyslové zóně Azovstal,“ uvedl ministr obrany.

 Šéf Kremlu nařídil útok ocelárny zrušit a místo toho pokračovat v jeho blokádě, napsala agentura Reuters. Putin podle ní rovněž prohlásil, že Rusko garantuje ušetření životů ukrajinských vojáků, kteří opustí ocelárny Azovstal, a slíbil, že s nimi bude zacházeno s respektem.

Šojgu řekl, že ruské jednotky potřebovaly tři nebo čtyři dny na „dokončení prací na Azovstalu”.

„Pokud jde o ty, kteří neuprchli z továrny Azovstal, jsou tam zablokováni důkladně a po celém obvodu. Na dokončení této práce potřebujeme asi tři až čtyři dny,“ řekl Šojgu.

Podle ministra obrany bylo přes odpor ozbrojenců v Mariupolu evakuováno více než 142 tisíc obyvatel města a všichni rukojmí v přístavu byli propuštěni. „Všichni rukojmí, kteří byli v námořním přístavu, byli propuštěni, včetně posádek námořních plavidel. Ti, kteří je zajali, zničili všechny komunikační systémy, aby se nemohli s nikým spojit. Přístav byl zaminován,“ řekl Šojgu.