Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maminko, mám hlad...

25. 12. 2022

Maminko mám hlad...

Přemek Votava

24.9.2018

 

Ta zpráva mě zděsila. Scházela jen fotografie českých plačících děti, které mají hlad. Neprožíváme žádná válečná léta, ani doby předválečné krize a ani dobu Protektorátu. Nejsou to děti z nějakého afrického státu či sirotci ze Sýrie. Tyto hladové děti, jsou naše české děti. Z našich měst a obcí. Jejich rodiny nemají na školní obědy. Zatím ještě nestojí u popelnic…

 

Otvírám noviny z počátku školního roku, tedy ze září 2018. Dovídám se, že sto tisíc dětí je u nás ohroženo chudobou. Školní jídlo je pro ně luxusem. Děti, které mají hlad, mají i horší školní výsledky. Ale co je hrůzné, že narůstá diskriminace dětí již od první třídy základní školy. Děti se rozdělují na ty tzv. „socky“ a na druhé - lepší, vyvolené… Před touto diskriminací zavíráme oči. U metra vybíráme na pejsky, kočičky … jen na domácí problém s chudobou zapomínáme.

 

Školními obědy diskriminace dětí jen začíná. Vedle obědů tyto děti nemají ani na školní kroužky, nemají na lyžařské kurzy, na lístek se třídou do divadla, nemají na výlety ... nemají na tablety, mobily, počítače. To poslední je možná nepodstatné, ale půjde to s nimi celý život. Mnozí tuto životní nespravedlnost neunesou, některé konce bývají hrozné.

 

Jsem proto v rozpacích. Všude slyším, jak česká ekonomika roste. Slyším, jak doháníme západní Evropu, jak naše výdělky stoupají, dokonce až v desítkách procent. Rostou státní příjmy. Výrazně klesá nezaměstnanost. V Bruselu nám klepají na ramena, jak jsme dobří…

 

Naskýtá se otázka, zda všichni ti, co pracují, jsou i dobře zaplaceni. Nebo se mýlím? Není tento výdělek spíše jen almužnou a tak přibývá zadluženost občanů a s tím roste i počet exekucí. Mladí lidé si půjčují na byty i na nájemní bydlení. Ale také na vše, co výkladní skříň trhu nabízí. Rodiny si půjčují i na vánoční dárky, na letní dovolenou. V konečném součtu rodinných výdajů pak není na školní obědy.

 

Paní europoslankyně Michaela Šojdrová svou předvolební agitkou kolem sirotků ze Sýrie, spíše “trefila kozla“. Ale abych jí úplně nezatracoval, v době voleb je takových ztřeštěných nápadů více. Ale pokud chce pomoci, může založit konto ve prospěch českých sirotků, nebo českých dětí, které nemají na ten vzpomínaný školní oběd. Ale chápu, že tento návrh se asi příliš nehodí do bruselského scénáře. Je lepší poukazovat na bídu v Sýrii, Číně, Venezuele, v Iránu než na domácí chudobu.

Přemysl Votava