Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maltský velvyslanec přirovnal Merkelovou k Hitlerovi

12. 5. 2020

Maltský velvyslanec přirovnal Merkelovou k Hitlerovi

 

Maltský velvyslanec ve Finsku rezignoval po kontroverzním příspěvku na Facebooku, ve kterém přirovnal německou kancléřku Angelu Merkelovou s Adolfem Hitlerem.

Ilustrační foto

12. května 2020 - 03:20

 

Ministr zahraničních věcí Evarista Bartolo potvrdil Times of Malta, že velvyslanec Michael Zammit Tabona odstoupil.

 

Řekl, že německé velvyslanectví dostane omluvu za „necitlivý“ příspěvek.

 

V příspěvku na Facebooku, který byl potom  smazán, napsal Zammit Tabona: „Před 75 lety jsme zastavili Hitlera. Kdo zastaví Angelu Merkelovou? Splnila Hitlerův sen! Ovládat Evropu. “ Příspěvek byl umístěn v pátek, v den, kdy Evropa oslavila 75. výročí konce druhé světové války.

 

Poražení Němci před 75 lety byli pachatelé, ne oběti nacismu

 

V neděli komentoval tuto záležitost ministr Bartolo a oznámil, že dal velvyslanci pokyn, aby okamžitě odstranil komentář.

 

Řekl také, že diplomatům připomene vhodné a odpovědné využívání sociálních médií.

 

V prohlášení později večer ministerstvo zahraničí uvedlo, že ačkoli Bartolo rezignaci s okamžitým účinkem akceptoval, zdůraznil, že komentář Zammit Tabony vůči německé kancléřce Angele Merkelové neznamenají nepřátelství a zůstává vzájemný respekt mezi Maltou a Německem.

 

„V tomto ohledu ministr Bartolo znovu opakuje závazek maltské vlády prohloubit silné a dlouhodobé dvoustranné vztahy mezi oběma zeměmi," uvedlo ministerstvo.

 

Zdroje ministerstva zahraničních věcí mezitím prohlásily, že příspěvek je „pro Maltu trapný“ a v diplomatických kruzích byl odsouzen.

 

V roce 2014 byl Zammit Tabona jmenován nerezidentským velvyslancem ve Finsku.

 

Vůdce maltské opozice Adrian Delia řekl, že příspěvek pana Zammita Tabony na Facebooku nepřísluší velvyslanci. Poukázal na to, že německá kancléřka  trvale podporovala Maltu v různých otázkách. Je zdrojem stability v Evropě a bojovníkem za demokracii, který se nikdy nemůže srovnávat  s myšlenkami krajní pravice.

 

Dr. Delia poznamenal, že Zammit Tabona nebyl kariérním diplomatem, ale byl vybrán labouristickou vládou. Trval na tom, aby se Malta co nejdříve omluvila Německu.

 

Obchodní komora ve svém prohlášení uvedla, že takové příspěvky, jako například komentáře pana Zammita Tabony, poškodily pověst země, a proto vítá jeho rezignaci.

„Všechny osoby, které zastávají veřejnou funkci a jsou diplomaté, by měly při komentářích  dbát nejen na svou pověst, ale především na pověst země, aby nedošlo ke kompromitujícím situacím,“ uvedla ve zprávě Obchodní komora.

 

„Dobrá správa věcí veřejných vyžaduje od našich vyslanců vysoké etické, profesní a diplomatické standardy. Země by měla mít zástupce nejvyšší důvěryhodnosti, je to v zájmu Malty.“

 

(rp,prvizpravy.cz,maltatimes,foto:mp)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář