Jdi na obsah Jdi na menu
 


Majitel ČSA - Česku byly aerolinky ukradené, teď bude v Praze Lufthansa

13. 9. 2021

Majitel ČSA - Česku byly aerolinky ukradené, teď bude v Praze Lufthansa

Karolína Štuková

 

14:59

aktualizováno • 17:35, 13.9.2021

Aerolinka Eurowings, dceřiná firma Lufthansy, vstupuje na český trh a otevírá základnu na pražském letišti. Konkurence pro tuzemské dopravce může pomoci přilákat zahraniční turisty a povzbudit cestovní ruch, míní vedení letiště.

Článek
I když letectví nadále ovlivňuje pandemie, v posledních měsících obor i díky postupujícímu očkování pomalu ožívá. Spolu s tím i chuť aerolinek přistoupit k investicím. Ty se nevyhýbají ani pražskému letišti, kde německý dopravce Eurowings (jinak také dceřiná společnost leteckého giganta Lufthansa) otevírá vlastní leteckou základnu.

Zatím v ní bude mít jen dvě letadla typu Airbus A320, které další rok posílí třetí stroj. Létat mají do 14 destinací.

Letadla pod značnou Eurowings budou od konce letošního října létat například do Athén, Barcelony nebo Tel Avivu.

O společnosti Eurowings

V současné době provozují flotilu zhruba stovky letadel. Společnost Eurowings se zaměřuje na přímé lety v rámci Evropy.  Jde o dceřinou společnost leteckého dopravce Lufthansa.

V současné době Eurowings zaměstnávají přibližně 3 500 lidí v celé Evropě.

Pro tuzemského největšího letového dopravce, skupinu Smartwings, která stojí za ČSA a Smartwings, tak německý dopravce představuje novou konkurenci, se kterou se bude v dalších měsících o covidem stále omezené množství turistů muset poprat.

Stát se nepostaral, říká miliardář

Podle spolumajitele skupiny Smartwings Jiřího Šimáněho je vstup nového hráče na letecký trh v Česku jen výsledkem nedostatečné podpory státu v tomto odvětví během pandemie koronaviru.

„Všichni pomáhali všem, jen České republice byla její letecká společnost ukradená. Výsledkem toho je, že Lufthansa po eurových miliardových dotacích usoudila, že na českém trhu může vzhledem k nastalé situaci uspět. Je to logický důsledek toho, že stát na své 100 let budované odvětví rezignoval. Vrcholem toho všeho je, že naši bývalí zaměstnanci budou platit daně jinde a český stát si na ně už nesáhne,“ okomentoval vstup konkurence na pražské letiště miliardář Jiří Šimáně.

Jiří Šimáně

Zakladatel a spolumajitel Unimex Group (součástí jsou aerolinie Smartwings a ČSA, realitní byznys, retail aj.). Podle posledního žebříčku Forbesu 24. nejbohatší Čech s majetkem 8,5 miliardy Kč. Vystudoval práva, kariéru začínal v podniku zahraničního obchodu Strojexport.Unimex zakládal roku 1991 s Jaromírem Šmejkalem.V letech 2016–18 byl minoritním akcionářem fotbalové Slavie.

Smartwings má v Praze základnu pro více než 40 letadel a nabízí z Prahy největší počet leteckých spojení, aktuálně do 60 destinací.

Vladimíra Dufková, tisková mluvčí Smartwings

„Smartwings má v Praze základnu pro více než 40 letadel a nabízí z Prahy největší počet leteckých spojení, aktuálně do 60 destinací. Každý druhý cestující, kterého pražské letiště odbaví, letí se Smartwings,“ doplnila pro SZ Byznys Vladimíra Dufková, tisková mluvčí skupiny Smartwings.

Na pražské letiště přitom podle jejích slov létá v současné době asi 40 aerolinek, konkurence je tedy obrovská.

„Vývoj na jednotlivých trzích i kroky jiných dopravců samozřejmě sledujeme. Vždy se snažíme nabídnout takový produkt, aby byl vysoce konkurenceschopný,“ řekla Dufková.

1. 7. 12:48

Šest tisíc žádostí na 100 pracovních míst

Do nové základny Eurowings je potřeba sehnat nové zaměstnance a německé aerolinie v Praze podle slov šéfa pro evropskou divizi Roberta Jahna zažívají doslova „zlatou horečku“. Za poslední týdny totiž podle vyjádření aerolinek firma obdržela více než šest tisíc žádostí o inzerované pozice. Cílem je obsadit lokálními zájemci zhruba stovku kabinových a kokpitových pozic.

Jsme nadšeni takovou odezvou a silným zájmem, se kterým se v Česku naše nabídka setkala.

Robert Jahn, výkonný ředitel Eurowings Europe

„Jsme nadšeni takovou odezvou a silným zájmem, se kterým se v Česku naše nabídka setkala. Jsem velmi potěšen, že budeme i na pražské základně moci nabídnout lokální ‚příchuť‘ a posílit náš tým místními kolegyněmi a kolegy,“ okomentoval Robert Jahn, výkonný ředitel Eurowings Europe.

Útočiště u konkurenční aerolinky navíc dle informací serveru Lidovky.cz momentálně hledá také letecký personál, který byl z české společnosti propuštěn v době, kdy pandemie srazila provoz komerčních linek téměř na nulu.

Konkurence pomůže cestovnímu ruchu

Pozitivně vnímá příchod nového dopravce vedení pražského letiště. „Otevření nové provozní báze společnosti Eurowings bude mít pozitivní vliv pro celý trh, zejména pro cestující,“ sdělil pro SZ Byznys Jaroslav Filip, ředitel Leteckého obchodu Letiště Praha.

23. 3. 19:40

Rozšíří se podle něj nabídka přímých spojení, což zároveň znamená větší pohodlí pro cestující zejména z Česka.

„V době útlumu provozu dojde k dalšímu zahuštění sítě do trvale oblíbených destinací (např. Barcelona, Kodaň nebo Milán). Spuštění těchto linek může současně pozitivně ovlivnit rychlost obnovy incomingu čili návratu zahraničních turistů do Prahy, což je v tuto chvíli i primární snahou Letiště Praha,“ okomentoval Filip.

Po otevření základny budou do Prahy dočasně přesunuty posádky Eurowings Europe z Vídně. V budoucnu mají lety obsluhovat výhradně pražské posádky. Členové posádek, kteří již pro Eurowings Europe létají, mají v souladu s interními předpisy společnosti přednostní právo přesunout se na pražskou základnu.

Analyzovali jsme mnoho evropských letišť a zajímavých trhů v Evropě a dospěli jsme k závěru, že nejlepší volbou je nyní jednoznačně Praha.

Jens Bischof, CEO Eurowings

Krok má podle CEO Jense Bischofa dopravci pomoci otevřít nové příležitosti k dalšímu rozšíření dosahu a dalšímu rozvoji sítě. „Analyzovali jsme mnoho evropských letišť a zajímavých trhů v Evropě a dospěli jsme k závěru, že nejlepší volbou je nyní jednoznačně Praha,“ okomentoval šéf aerolinky pro SZ Byznys.

I když se situace na poli leteckého byznysu pomalu vrací do normálu, provoz se z koronavirové krize ještě naplno nevzpamatoval. V současnosti je v nabídce pražského letiště více než 100 destinací, kam létá přes 40 leteckých dopravců.

Letiště v červnu odbavilo téměř 289 tisíc pasažérů. Jde o nárůst o více než 650 procent oproti loňskému roku, kdy se provoz začínal po první vlně koronavirové pandemie postupně obnovovat. Zároveň je to více než dvojnásobek oproti letošnímu květnu.

Pozn.: Doplnili jsme vyjádření spolumajitele skupiny Smartwings Jiřího Šimáněho

Seznamzpravy.cz