Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maďarsko vyhlásilo stav válečné hrozby

24. 5. 2022

Maďarsko vyhlásilo stav válečné hrozby

 

Dnes 20:59, 24.5.2022 – Budapešť

Ivan Vilček, Právo

 

Maďarská vláda vyhlásila od půlnoci z úterý na středu stav válečné hrozby. „Tato válka znamená průběžnou hrozbu pro Maďarsko, ohrožuje fyzickou bezpečnost, ale je také hrozbou pro bezpečné dodávky energií pro hospodářství a rodiny,“ uvedl maďarský premiér Viktor Orbán.

Viktor Orbán

Viktor Orbán Foto: Bernadett Szabo, Reuters

 

Maďarský ministerský předseda zdůraznil, že k vyhlášení stavu válečné hrozby využila vláda právo zakotvené v maďarské ústavě.

„Kabinet složil v úterý slib a začal okamžitě pracovat, protože v sousední zemi zuří válka. Je to válka, jejíž konec zatím nikdo nevidí,“ zdůraznil Orbán.

Dodal, že bruselské protiruské sankce vedou k obrovskému ekonomickému rozvratu a drastickému zvyšování cen. „Svět stojí na prahu hospodářské krize,“ dodal.

 

Zavedení stavu válečné hrozby odůvodnil tím, že kabinet potřebuje za této situace manévrovací prostor a okamžitou akceschopnost.

„Podobně jako v případě stavu nouze v čase koronavirové pandemie umožňuje stav válečné hrozby okamžitě reagovat a všemi možnými prostředky chránit Maďarsko a maďarské rodiny. Maďarsko musí zůstat mimo tuto válku,“ konstatoval maďarský premiér.