Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maďarsko podepsalo dohodu o nákupu ruských vakcín

22. 1. 2021

Maďarsko podepsalo dohodu o nákupu ruských vakcín

Dnes 10:15 – Budapešť

Ivan Vilček, Právo, novinky.cz

 

Ve třech várkách má do Maďarska dorazit dva miliony dávek ruských vakcín Sputnik V. Na páteční tiskové konferenci v Moskvě to oznámil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. Maďarský ministr zahraničí potvrdil, že v Moskvě byla podepsána dohoda o dávce ruských vakcín. Přesný počet ruských vakcín, které dorazí do Maďarska, ještě nebyl oznámen.

Ruská vakcína Sputnik V

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

 

„Sputnik má velmi dobré výsledky a maďarští odborníci, kteří v prosinci navštívili Moskvu, se mohli přesvědčit o jeho kvalitě,“ uvedl ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško.

 

Szijjártó konstatoval, že Sputnik dostane na území Maďarska povolení pro použití v krizových situacích, což je v národní pravomoci. Šéf maďarské diplomacie opětovně kritizoval, že dosavadní dodávky vakcín, které zprostředkovala Evropská komise pro všechny země EU, jsou velmi pomalé a Maďarsko chce pomocí ruské vakcíny urychlit očkování obyvatel.

 

Szijjártó po odpoledním jednání se Sergejem Lavrovem potvrdil, že Maďarsko nakoupilo 2 miliony vakcín Sputnik V, které postačí na očkování jednoho milionů lidí.

 

 

Maďarské úřady ve středu povolily používání protikoronavirových vakcín AstraZeneca a ruské Sputnik V. Maďarsko je první zemí, která schválila používání těchto dvou očkovacích látek v Evropské unii, upozornila tamní média. Ruskou vakcínou Sputnik V naočkovali už 1,5 milionu obyvatel Ruské federace a k použití byla schválena například také v Argentině a Srbsku.

 

Milion čínských vakcín

 

Maďaři předběžně vyjednali také nákup čínské očkovací látky Sinopharm.

 

„Prakticky jsme uzavřeli dohodu s čínskou společností Sinopharm o nákupu jejich vakcín. První zásilka by měla obsahovat až milion dávek,“ uvedl šéf maďarského úřadu vlády Gergely Gulyás. Použití čínské vakcíny musí ještě povolit maďarské zdravotnické orgány.

 

KLDR už testuje vlastní vakcínu proti covidu-19, jehož výskyt v zemi přitom popírá

 

Jaká je účinnost této očkovací látky, přitom není známo. Leták k vakcíně zmiňuje, že látka může mít 73 vedlejších účinků. Firma je tam zřejmě sepsala jen pro jistotu, zvýšený výskyt nežádoucích účinků po použití této vakcíny totiž hlášen nebyl. Kromě Číny se používá v Bahrajnu nebo Spojených arabských emirátech.

 

V Maďarsku ve čtvrtek zaznamenali 1311 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 98 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 356 973 lidí a celkem zemřelo 11 811 lidí.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář