Jdi na obsah Jdi na menu
 


Macron to s vysláním vojáků na Ukrajinu myslí vážně

10. 3. 2024

Macron to s vysláním vojáků na Ukrajinu myslí vážně

 

10.3.2024 10:53

Francouzi byli v Africe byly vytlačeni Rusy ze subsaharské Afriky a pro Macrona to znamenalo mimořádnou mezinárodní potupu. Navíc zůstalo otázkou, co s oněmi skvěle vycvičenými zabijáky? Jak je využít? Také čísla před volbami do Evropského parlamentu zůstávají žalostně nízká oproti nárůstu podpory strany Marine le Pen, která by, kdyby byly dnes volby na prezidenta a Macron mohl ještě kandidovat s přehledem vyhrála. A tak zůstává jediná možnost: Vzhůru do boje !

Evropský portál Politico přinesl detailní informaci o výcviku francouzské cizinecké legie speciálních to francouzských jednotek připravovaných na boj s nepřítelem, jako je Rusko.

Francouzští vojáci trénují na vražedná pole Evropy

"Svět odhalil svou pravou povahu: nestabilní, nebezpečný a ne každý je přítel," řekl vysoký francouzský plukovník.

LAURA KAYALI

Francouzské jednotky se připravují na konflikt vysoké intenzity proti nepříteli, který se jim může vyrovnat palebnou silou – což je velká změna pro armádu, která strávila poslední desetiletí bojem proti povstaleckým kampaním v místech, jako je Mali a Afghánistán.

Nepřátelské akce na Ukrajině, které trvají již třetím rokem, přinesly na kontinent totální válku, řekl plukovník Axel Denis, který vede bojové výcvikové středisko (CENTAC) v Mailly-le-Camp ve východní Francii.

"Svět odhalil svou pravou podstatu: nestabilní, nebezpečný a ne každý je přítel. Připravujeme se na kulturu ostražitosti, abychom byli připraveni v krátké době," řekl serveru Politico během návštěvy tábora. "CENTAC je jediné místo [ve Francii], kde můžete vidět, jak vypadá válka."

Podmínky pro vojáky cvičící v CENTAC jsou co nejblíže skutečnému bojišti. Zvuk, teplo a světlo dělostřelecké palby jsou reprodukovány, zatímco falešné miny jsou roztroušeny všude a rádiová komunikace může být přerušena bez předchozího upozornění.

Kemp o rozloze 120 kilometrů čtverečních je ve Francii jedinečný. Vzhledem k tomu, že má rozlohu větší než Paříž, je to jediné místo, kde mohou různé jednotky francouzské armády – pěchota, obrněná technika, dělostřelectvo a ženisté – které jsou obvykle roztroušeny po celé zemi, cvičit společně. Je to také jediné místo, kde jsou po celý rok v akci dvě desítky tanků Leclerc.

Důstojníci nejmenují potenciální nepřátele, ale výcvik je zaměřen na přípravu vojáků na boj s nepřítelem, jako je Rusko.

Francouzští vojáci se učí používat mapy a operovat bez elektronických zařízení | Laura Kayali pro POLITICO

Po desetiletích vojenských operací v Africe se Francie stále více zaměřuje na východní křídlo Evropy – a její ozbrojené síly musí být důvěryhodné, řekl v lednu šéf armády generál Pierre Schill. Do roku 2027 chce být francouzská armáda schopna nasadit jednu divizi o síle asi 25 000 vojáků za 30 dní.

"Nejsme ve stejné situaci jako Ukrajina, ale jsme součástí koalice, a to přichází se závazky," řekl. "Pojem důvěryhodnosti v kolektivní obraně, zejména v NATO, je zásadní."

Vševojsková válka

Ve scénáři navrženém pro francouzské cvičence je jejich cílem zpomalit své nepřátele, které hrají ostřílení vojáci trvale umístění v CENTACu. Není to snadný úkol.

Hlavním poučením z Ukrajiny je podle důstojníků CENTAC vyhnout se čelním útokům, které vedou k obrovským ztrátám na životech a nedaří se jim zatlačit nepřítele zpět.

Místo toho musí pěchota, obrněná technika, ženisté a dělostřelectvo, integrované s novými technologiemi, jako jsou drony, které přenášejí informace zpět k jednotkám a poskytují smrtící sílu na bojišti, hladce spolupracovat.

"Válka na Ukrajině posílila význam vševojskového boje. Je to jediný způsob, jak bojovat," řekl podplukovník Vincent, šéf koordinační a řídící kanceláře tábora. Jeho příjmení nemůže být z bezpečnostních důvodů zveřejněno.

Armády, které nejsou schopny kombinovat tanky, dělostřelectvo a pěchotu, jsou vystaveny obrovskému riziku, což na Ukrajině prokázaly obě strany.

Ukrajinští vojáci, kteří procházejí výcvikem po celém Západě, se nyní učí tak komplexním dovednostem.

"Tvrdý výcvik, snadná válka"

S tím, jak se školení rozbíhá, je nálada v sídle CENTAC pochmurná.

Během aktualizace stavu důstojníci oznamují, že se nepříteli podařilo zničit obrněná vozidla – takže účastníci výcviku musí bojovat s menším vybavením.

Závěrečné cvičení trvá 96 hodin. Vojáci spí v průměru čtyři hodiny denně, obvykle v nepohodlných vojenských vozidlech. Musí se pohybovat každých pět minut, jinak budou čelit (falešným) výbuchům.

"Pokud je jejich reakce nepřiměřená, je za to potrestán," řekl plukovník Axel Denis. "Je to fyzická konfrontace, ale především je to o touze vydržet, bojovat, dominovat."