Jdi na obsah Jdi na menu
 


Má nám ještě dnes, co říci T.G. Masaryk?

7. 3. 2024

Má  nám ještě dnes, co říci T.G. Masaryk?

 

Samozřejmě a hodně! Kdyby na Pražském hradě byl muž jeho kvalit, nikdy by se nemohlo  stát, že by  tak lehce z hradu odeznívala slova  o válce a o zásobování Ukrajiny  dělostřeleckou a jinou municí.

 

Jedním z nejpodstatnějších odkazů TGM pro nás je jeho chápání dalšího rozvoje demokracie.   Podle něj, i pana prezidenta E. Beneše, vývoj skutečné demokracie spatřovali v jejím rozšiřování z oblasti politické do oblasti hospodářské i sociální.

 

Dnes kdekdo, počínaje premiérem P. Fialou a konče posledním funkcionářem pětikolky, mluví o demokracii jako o hodnotě, za níž je nutné bojovat. A výsledek tohoto jejich zápasu?

 

K nepřípustnému omezování demokracie dochází již v oblasti politické, a to i za pomoci orgánů činných v trestním řízení.

 

V oblasti hospodářské malí a střední podnikatelé bojují o přežití, zatímco několik procent hodně bohatých podnikatelů, našich i cizích, dále skokově bohatne. Cizí kapitál z nás vysává ročně více než 300 miliard korun, které odcházejí do zahraničí.

 

A jak se vede obyčejnému českému občanu, který se má těšit rozvoji demokracie? Chudne již dva tři roky, a to citelně. Přes milion Čechů je chudých a dva miliony z nich stojí na samém okraji chudoby. Zadlužování státu a občanů republiky dále pokračuje velmi rychle.

 

Tak tedy vypadá dnešní „demokracie“, která dále pokračuje na cestě vedoucí k jejímu omezování a nahrazování autoritativním rozhodováním.

 

Pětikolka, která vyšla  z posledních parlamentní voleb vítězně, dnes představuje, díky své asociální, protinárodní a válečnické politice, již řadu měsíců menšinu. Proto její současnou vládu nemůžeme považovat za demokratickou ale, slušně řečeno, za nedemokratickou, jež nevykazuje ani tendence k návratu k demokratickému vládnutí, spíše naopak. Nedemokratickými opatřeními, jež chystá, se snaží svou vládu nadále udržet a dále nás zatahovat do války na Ukrajině.

 

Naší povinností je naopak se takovéto vlády demokratickými prostředky zbavit. A obnovit panství demokracie v masarykovském a benešovském chápání v republice a přispět k obnovení míru. Válka a mír se snáší jako oheň a voda.

Dr. O. Tuleškov