Jdi na obsah Jdi na menu
 


M. Zacharovová, představitelka MZV Ruské federace

11. 4. 2021

M. Zacharovová představitelka MZV Ruské federace

Брифинг официального представителя МИД России М.В.Захаровой, Москва, 9 апреля 2021 года

https://www.mid.ru/…7#0

 

Otázka: Otázka společného prohlášení Francie a Německa o Donbassu? 

Citace: „Německo a Francie jsou znepokojeny rostoucím počtem případů porušování příměří po stabilizaci situace na východní Ukrajině od července 2020. Pečlivě sledujeme situaci, zejména pohyby ruských vojsk, a vyzýváme strany, aby upustily a okamžitě ukončily eskalaci. Znovu potvrzujeme naši podporu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic. “

 

Jak hodnotí ruské ministerstvo zahraničí toto prohlášení o obavách Německa a Francie, které sledují pohyb ruských vojsk, ale nevšimnou si zabíjení dětí na Donbasu ozbrojenými silami Ukrajiny?

 

Odpověď: Už jsme hodnotili takové přístupy, taková konfrontační atmosféru, která se nyní vnucuje tomuto regionu. Postavení Berlína a Paříže považujeme za bezmocné. Nechci zde ani dávat negativní, emocionální hodnocení. Ráda bych uvedla, že taková prohlášení hovoří o neschopnosti ovlivnit Kyjev, který je povinen („nemá“, nemůže „může“ a je povinen) plnit to, co podepsal a co bylo schváleno při přijímání Rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

 

Bylo to do značné míry zřejmé v průběhu několika let, kdy všechny pokusy ovlivnit Kyjev (nevím, zda byly podniknuty v plné síle, ať už částečně), nevedly k požadovanému výsledku. Minské dohody nebyly splněny. Sledování pohybu ruských vojsk na ruském území je zbytečné. Každý stát má své vlastní ozbrojené síly. Pohybují se na základě plánů a strategií tohoto státu. Paříž a Berlín se proto musí soustředit nikoli na sledování pohybu ruských vojsk na ruském území, ale na neplnění povinností Kyjevem. Nebylo by mnoho problémů.

 

Nyní jsem podrobně komentovala situaci týkající se dětí. Jde o to, že tragédie se stala více než jednomu dítěti. Tragédii s jedním dítětem nelze kompenzovat, srovnat nebo zmírnit, ale mluvíme o globální tragédii, kde žije celá generace dětí. Mluvíme nejen o jednom regionu světa, ale o mnoha: Donbass, Sýrie, Libye. Mnoho států, které se kvůli „experimentům“ západního světa nacházejí v katastrofální humanitární situaci, je nečinných. Především trpí civilisté a děti. Bohužel mnoho zahraničních, zejména západních zemí, dělá vše pro to, aby prohloubilo jejich utrpení a tím ovlivnilo vedení příslušných zemí. To lze popsat jako nezákonný, nepřijatelný přístup. Nejdůležitější je, že v současné době bylo vytvořeno velké množství mezinárodních organizací: organizace systému OSN - UNICEF, sociálně-politické organizace na nadnárodní úrovni, sdružující veřejnost, pečující o lidi po celém světě. 

 

Přirozeně nemohou ovládnout rozhodnutí legálně přijatá státem, ale rozhodně mají informační vliv. Ve své práci mají společenský význam. Jak je možné, že světové společenství není něco, co by neřešilo, a ani by se takové otázky nezeptalo na osud dětí v dnes uvedených konfliktech? Co je třeba udělat, aby tato obava vedla od ústní k nějaké praktické akci? Na tuto otázku nemohu odpovědět. Jedná se o globální pokrytectví, které se projevuje velmi často, nejen v těchto věcech.

Vidíme, jak prostřednictvím digitální diplomacie, účtů na sociálních médiích, využití jakýchkoli platforem může západní mainstream, od prezidentů těchto zemí po média, nasadit informační kampaně na podporu jednoho dospělého a zároveň si nevšimnout osudu dětí kteří potřebují lékařskou péči. Děti byly zabity, protože neměly možnost (ani oni, ani jejich rodiče) se jakkoli chránit.

 

Toto není téma, je to tragédie.

 

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář