Jdi na obsah Jdi na menu
 


M. Gorbačov, sjednotitel Německa

31. 8. 2022

M. Gorbačov, sjednotitel Německa

 Přestože F. Mitterand, prezident Francie,  a M. Thatcherová, ministerská předsedkyně Velké Británie, se postavili proti sjednocení Německa a působili na Gorbyho, jak jen mohli. Ostrouhali. Ten viděl ve sjednocení Německa dobrou věc pro Evropu i svět. NDR nechal padnout a spolknout SRN. Takovéto bylo sjednocení Německa.

 

Gaorbačov byl odměněn titulem čestný Němec roku. Imperiální vývoj Německa započal. A jeho současným výsledkem je „německá Evropa“ a nikoliv evropské Německo.  Kolik problémů od  té doby sjednocení Německo Evropě udělalo. Nespočítaně!

 

Ten jeden z posledních největších je otevření německých hranic, ale též hranic EU, nespočetným migrantům.  Paní A. Merkelová, kancléřka SRN, prohlásila , že migrantské vlny Německo zvládne. A nezvládlo. Dokonce se chtělo o ně dělit s dalšími evropskými státy. Když narazila na hradbu odmítání, z Bruselu se začaly šířit výhružky na adresu „nepoučitelných“.  A ani to nepomohlo.

 

A tak jsme svědky toho, jak EU se rozvolňuje. Stále je více slyšet volání po Evropě jako společenství svobodných, svrchovaných a rovnoprávných národních států, které, bez bruselské kliky, nikým nevolené, budou rozhodovat o svém osudu společně, nikoliv proti sobě. Dominance Německa v Evropě tak skončí. Stane se pouze jedním z evropských států. Jeho kancléř nebude moci okřikovat představitele dalších evropských států, ani je „trestat“.

 

Pan Gorbačov, nyní již dávno na odpočinku, se může dívat, jak jeho dílo, pokud jde o sjednocení Německa, se mu nezdařilo. A může též vidět, jaké důsledky přineslo. I Němci jsou s vojenskými jednotkami NATO blízko hranic Ruska. Marně namítá, že cenou za sjednocení Německa byl slib, že NATO se nerozšíří ani centimetr za hranice Německa směrem na východ. Málokdo ho poslouchá a ještě méně politiků ho bere vážně. Co není psáno, není dáno, měl vědět již dříve. A nevěděl. A tak sliby se slibovaly a blázni se radovali a radují až dodnes. 

Budiž mu země lehká!

J. Skalský