Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lze pochybovat o panu Josefu Středulovi?

23. 5. 2023

Lze pochybovat o panu Josefu Středulovi?

 

„Josef Středula, přední český odborář, který je původem z Hlučínska, vlastně je ´pruského původu´, a na setkáních vždy prokazuje hluboké znalosti o česko–sudetoněmecké historii. Několikrát také vystoupil v malých diskusních skupinách mimo program a poskytl nejnovější informace o vývoji české povolební scény.“ (Sudetendeutsche Zeitung, 17.11.2017, str. 1–2, volný a krácený překlad Pavel Rejf)

 

Když se podíváme na složení Rady Česko–německého diskusního fóra, skutečně zjistíme, že jejím členem je i Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů, a to dokonce již opakovaně. Zřejmě se tedy osvědčil.

 

Proč o tom česká veřejnost není informována? Jde o vědomé utajování této skutečnosti? Česká veřejnost ve své většině též dokonce ani neví o existenci Česko-německého diskusního fóra (ČNDF), v němž od jeho vzniku až  dosud za německou část ČNDF zasedá též B. Posselt.

 

I v poslední měsících vrchní odborář jedná celkem dost srozumitelně. Byl jedním z kandidátů, kteří se ucházeli o zvolení prezidentem republiky. Mluvil také u sociálních demokratů. Pak najednou z klání, snad když zjistil, že jeho preference činí několik málo procent, odstoupil  a vyzval své voliče, aby podpořili paní Danuši Nerudovou, o níž se soudilo, že hraje s německou kartou. Když neuspěla v prvním kole voleb vydala tato dáma prohlášení, aby její voliči dali svůj hlas generálu P. Pavlovi. V minulých dnech na své cestě v Bavorsku již jako prezident republiky jmenovitě poděkoval panu B. Posseltovi, šéfovi  tzv. sudetoněmeckého landsmanšaftu, za to, že přispěl ke zlepšení vztahů mezi dvěma státy. Zatím nevíme, jakým státnickým činem k tomu představitel SL napomohl. Snad se to dovíme. Doufejme.

 

Jinak se domníváme, pokud jde o pana J. Středulu, že Dr. J.Rajchl odůvodněně pochybuje o jeho odborářské spolehlivosti.

Dr. O. Tuleškov