Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukašenko uvedl podmínky pro ukončení konfliktu na Ukrajině

23. 7. 2022

Lukašenko uvedl podmínky pro ukončení konfliktu na Ukrajině

Vojenský konflikt na Ukrajině může být ukončen i nyní, ale za předpokladu záruk ze západu vůči Rusku. Uvedl 21. července běloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovoru pro agenturu Agence France-Presse

Alexander Lukašenko, běloruský prezident

22. července 2022 - 04:20

 

Všechno záleží na Ukrajině. Zvláštností okamžiku je, že tuto válku lze ukončit za přijatelnějších podmínek pro Ukrajinu. Ale nikdo nedovolí Ukrajině ukončit válku,“  řekl.

 

Podle Lukašenka by si Ukrajina měla v první řadě sednout k jednacímu stolu.

„A dohodněte se, že nikdy nebudete ohrožovat Rusko a nebudou mít na území Ukrajiny zbraně, které budou ohrožovat ruské území. To je hlavní. A denacifikace a tak dále to je filozofie. Hlavní je bezpečnost Ruska. Ruská vláda, která má v rukou moc a bohatství Ruska, z toho nikdy neustoupí... Poskytněte záruky. Pomozte Kyjevu. Kyjev dá tyto záruky, pokud vy, členové NATO a Američané, souhlasíte s tím, že nikdy nebude ohroženo ruské území z území Ukrajiny. A pak Rusko poskytne Ukrajině bezpečnostní záruky,“ uvedl Lukašenko.

 

Lukašenko zároveň v odpovědi na otázku, o jaké Ukrajině se mluví, řekl, že „o tom se už nemluví“.

 

„Mohli byste o tom mluvit v únoru, v březnu. Vidíte, žijí tam Rusové, kterým Ukrajinci škodí, za co? My netrestáme Poláky za politiku, kterou vůči nám Polsko prosazuje. Vždycky říkám: Máme etnické Poláky, ale tohle jsou „moji“ Poláci. Mají všechna práva, jako Bělorusové. Milujeme je, respektujeme je a vážíme si jich. A chovají se většinou slušně. Proč tedy bylo nutné zakázat ruský jazyk, proč bylo nutné v rámci Ukrajiny provádět politiku, kterou prosazovali Porošenko, Zelenskij? Celou dobu tlačili Ukrajinu do vnitřní války,“  zdůraznil Lukašenko.

 

Kromě toho připomněl, že za posledních několik let si Ukrajina vytvořila vnitřní důvody pro zhoršení vztahů s Ruskem. Ukrajinské úřady například záměrně omezovaly používání ruského jazyka a urážely a démonizovaly ruské vedení.

 

„Zhruba řečeno, Rusko mělo své důvody k tomu, aby Ukrajinu vrátilo na její místo. Proč jste uráželi úřady v Rusku? Proč jste uráželi prezidenta Putina? Ostatně Macrona jste takto nekritizovali, i když k tomu byl důvod. Když Biden vyšplhal po žebříku a spadl, nikdo v Bělorusku se tomu nesmál. Stává se cokoliv. Rozumím: Muž běžel, spadl. Nebylo potřeba utíkat. Ale klopýtl a klopýtal. A co jste udělal a děláte proti Putinovi? Proč ho démonizuješ, proč ho urážíš? To znamená, že je to také špatné.  Možná to není důvod operace, ale pozadí není dobré,“  řekl Lukašenko.

 

Zároveň znovu zdůraznil, že nikdo nedává Rusku záruky bezpečnosti, že mu nehrozí agrese z území Ukrajiny.

 

„Vy, NATO a Američané, jste potřebovali válku a udělali jste vše do nejmenších detailů, abyste tuto situaci vytvořili, abyste ji prosadili,“  řekl šéf Běloruska.

 

Připomeňme, že Rusko od 24. února vede na Ukrajině speciální vojenskou operaci. Bělorusko se jí oficiálně neúčastní. Minsk přitom Kyjevu opakovaně nabídl, že konflikt vyřeší mírovou cestou.

 

rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)