Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukašenko umožnil zástupcům Donbasu vyslýchat Protaseviče

2. 6. 2021

Lukašenko umožnil zástupcům Donbasu vyslýchat Protaseviče

2. 6. 2021 Janinna  

Úřad generálního prokurátora LNR hovořil o účasti Protaseviče na ostřelování populace Donbasu. A požádal Minsk, aby ho mohl vyslechnout. Oznámila to v úterý zástupkyně oddělení Inna Semenova.

Generální prokuratura LNR apelovala na Bělorusko s žádostí o umožnění přístupu k Romanovi Protasevičovi, ohledně provedení vyšetřování.

„Během vyšetřování trestního případu byla zjištěna účast Protaseviče na ostřelování civilního obyvatelstva Donbasu a ničení civilní infrastruktury, v souvislosti s tím se Generální prokuratura LNR obrací na donucovací orgány Běloruské republiky s žádostí o poskytnutí příležitosti provedení vyšetřování akcí na území LNR za účasti podezřelého Protaseviče,“ uvedla Semenova.

Lukašenko umožnil zástupcům LNR vyslýchat Protaseviče

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko uvedl, že není proti rozhovorům vyšetřovatelů LNR se zakladatelem Nexta, který je v republice uznáván jako extremista, Romanem Protasevičem, v souvislosti s případem, který tam byl zahájen.

„Existuje nuance: proti těmto osobám bylo na Donbasu zahájeno trestní řízení. Připomněl jsem prezidentovi (Ruska Vladimirovi) Putinovi, že byl zahájen trestní případ, a řekl jsem, že pokud mají (vyšetřovatelé) nějaké dotazy, jsou u nás vítáni, prosím položte otázky, protože zabíjeli lidi tam, na Donbasu,“ uvedl Lukašenko v úterý na schůzce o spolupráci s Ruskem, uvádí agentura RIA Novosti.

Lukašenko poznamenal, že cestující, kteří letěli stejným letem jako Protasevič uvedli, že se obával, že v případě přistání letadla v Minsku bude čelil trestu smrti.

„A on (Protasevič) křičel v letadle, nebo u východu: «Hrozí mi trest smrti». A naši novináři opakovali, že u nás podle trestního článku obvinění mu nehrozí trest smrti, ale vězení na 15 let. Jenže on věděl, co říká, pochopil, že tam, na jihovýchodě Ukrajiny, mohou být vzneseny proti němu nároky, a to už je úplně jiná situace,“ řekl Lukašenko.

Generální prokuratura LNR zahájila trestní řízení proti Protasevičovi za účast v bitvách na Donbasu na straně Kyjeva.  Běloruská KGB rovněž oznámila účast Protaseviče v bitvách na Donbasu.

https://bit.ly/3pflpGD
https://bit.ly/3wPWr3a

pokec24.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář