Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukašenko o vztazích s EU: „Chcete mě oběsit a já vás musím chránit?“

14. 8. 2021

Lukašenko o vztazích s EU: „Chcete mě oběsit a já vás musím chránit?“

13. 8. 2021 Janinna  

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko oznámil politickou krizi v Litvě a doporučil litevskému vedení, aby nevykopávalo díru pro někoho jiného, ​​protože do ní může spadnout samo.

Po úterních nepokojích poblíž budovy parlamentu strážci zákona ve Vilniusu zadrželi 26 lidí, demonstranti se postavili proti vládou plánovaným omezením. K rozehnání demonstrantů byl použit slzný plyn.

„V Litvě je politická krize. Říká se: Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá,“ řekl Lukašenko v pátek na setkání s místními obyvateli ve městě Tichiniči v oblasti Gomel. 

Jeho slova cituje agentura RIA Novosti.

Prezident také připomněl migrační krizi na hranicích s EU a Litvou. 

„Utráceli jsme peníze, chránili Litevce, Poláky a další. Oni se rozhodli uvalit sankce. Ale především přestali stavět a financovat ta centra (pro dočasné zadržování nelegálních migrantů v Bělorusku v rámci společného projektu s EU). Za co mě mají, mám je snad stavět na vlastní náklady? A potom – na Bělorusko uvalili sankce. Zbláznili se už úplně, já vás budu po tom všem chránit? Chcete mě oběsit, ale já vás musím chránit? „ – rozhořčil se Lukašenko.

Podle jeho slov – tak takhle to nepůjde. 

Ne. Jdou k vám, pozvali jste je – vezměte je. Nezvládli to. Dnes je v Litvě asi 5 tisíc migrantů. Drží je jako … takhle u nás nechováme ani dobytek. Nekrmí je, šly tam těhotné, některé s dětmi. Jsou vyhozeny, přímo na hranici. My je přebereme, ošetřujeme, zachraňujeme, ale co jiného dělat,“ řekl prezident.

Litva nedávno oznámila nárůst počtu zadržených nelegálních migrantů na hranicích s Běloruskem. 

2. července úřady země vyhlásily extrémní situaci v souvislosti s přílivem nelegálních migrantů. Podle nejnovějších údajů bylo od začátku roku zadrženo v Litvě na hranicích s Běloruskem více než 4 tisíce nelegálních migrantů. 

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko zase řekl, že Minsk již nebude omezovat nelegální migranty na cestě do zemí EU – kvůli sankcím Západu na to „nejsou ani peníze, ani síly“.

Pokec24.cz