Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lukašenko - Minsk nebude stát stranou v případě války na Donbasu

30. 11. 2021

Lukašenko - Minsk nebude stát stranou v případě války na Donbasu

30. 11. 2021

Moskva. 29. listopadu. INTERFAX.RU – Běloruský prezident Alexander Lukašenko řekl, že Bělorusko nebude stát stranou, pokud Západ „rozpoutá válku“ na Donbasu nebo na hranici s Ruskem.

 

„Oni (Západ) velmi dobře chápou: pokud znovu rozpoutají válku na Donbasu nebo někde na hranicích s Ruskem, Bělorusko nezůstane stranou. A je jasné, na čí straně bude Bělorusko,“ řekl Lukašenko na schůzce o vojenské bezpečnosti v centru strategického řízení ministerstva obrany, uvedla v pondělí tisková služba prezidenta.

„Chápou to, a tak začali posilovat svou severní, bělorusko-ukrajinskou hranici. I když pro to neexistují žádné důvody. Tam je absolutní ticho a ještě větší než bylo dřív,“ dodal.

Prezident nicméně poznamenal, že „tam stahují vojenský kontingent a mluví o tom otevřeně.“ 

 

To je v této fázi asi 8 tisíc (vojáků). Co se děje na západní hranici s Polskem a pobaltskými státy, dobře víte“ řekl Lukašenko.

Připomněl „aktivní hnutí kolem Ruské federace pod záminkou toho, že se “chystá zaútočit na Ukrajinu“.

Lukašenko požádal, aby Západ dokázal, že Rusko chce zaútočit na Ukrajinu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl, že západní země přišly s tezí o údajných plánech Ruské federace napadnout Ukrajinu a vyzval je, aby „na stůl položily fakta“.

 

Nemám žádné takové informace o plánovaném útoku Ruska na Ukrajinu. Ale pokud by takové plány existovaly, běloruská armáda včetně mě by o tom věděla. Byli bychom informováni. Takže znovu říkám: fakta na stůl.“ – zdůraznil.

Pokec24.cz