Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lidé kvůli drahotě zaplňují azylové domy

22. 10. 2022

Lidé kvůli drahotě zaplňují azylové domy

(Nenecháme nikoho padnout. Kde jsme to slyšeli?)

 

dnes 19:31

Matěj Kučera, Právo

 

 

Vzhledem k dramatickému zvýšení cen energií a inflaci zaznamenaly sociální služby nával lidí v nouzi. Přibývá těch, kteří si už nemohou dovolit platit vlastní bydlení a obrací se na charitativní organizace s prosbou o pomoc.

Foto: Jiří Smutný

Azylový dům Křenová 20

 
Článek

Plno mají například v Mostě v azylovém domě Diakonie Českobratrské církve evangelické. „Denně volají zhruba čtyři zájemci. Na čekací listině je aktuálně okolo 15 matek samoživitelek s dětmi. Ty bývají nejčastějšími žadatelkami o azylové bydlení. Další zájemci se při zjištění, jak dlouhá čekací listina je, ani nezapíší,“ řekl Právu mluvčí Dalibor Hála.

Máme úplně plnou kapacitu, což je oproti předchozím letům nevídaný stav

Vendula Krištofová, vedoucí noclehárny

Pozor na smlouvy

Ten také upozorňuje na dopady krize. „Spatřujeme velké riziko pro lidi a rodiny ohrožené chudobou v půjčování peněz u nebankovních společností. Tyto půjčky jsou rozšířeným řešením finanční tísně a často stojí na počátku dalších, ještě více ohrožujících problémů,“ dodal.

Že nevýhodné uzavírání smluv může lidi dostat do problémů, vědí i v Armádě spá­sy. Dokládá to příklad jejich klientky z azylového domu v Ostravě, která se rozhodla postavit se na vlastní nohy. Byla evidována na úřadu práce a zároveň pracovala ve firmě na zkrácený úvazek.

 

„Část příjmu jí strhával exekutor, ale přesto měla snahu pracovat. Bez důkladného promýšlení podepsala smlouvu se zprostředkovatelem energií, který jí vybral menšího dodavatele energií. Od této společnosti nedostala nikdy žádnou smlouvu, rozpis záloh či vyúčtování služeb. Společnost byla nekontaktní,“ řekla Právu Karolína Kuchařová z prevence bezdomovectví ostravské Armády spásy.

Klientce se zvýšily zálohy na energie z tří set na tisíc korun. Jelikož ale neměla jejich rozpis, nedosáhla na vyšší dávky, aby mohla účty zaplatit.

 

Péčí o sestru obětoval školu, pomohla Armáda spásy

Domácí

 

Plné i noclehárny

„Uživatelka byla demotivovaná a nechtěla již svou situaci řešit ani se sociální pracovnicí, a přestože jí byla nabízena podpora ze strany služby, dobrovolně byt, ve kterém bydlela, opustila,“ dodala Kuchařová. O klientce od té doby nemají žádné zprávy. Je prý možné, že skončila v jiném azylovém domě nebo na ulici.

Lidé, kteří se ocitnou na ulici, mohou využít také služeb nocleháren. Ty poskytují možnost jednorázového přespání. V Ústí nad Labem kapacitu nejvíce naplňují právě ženy. Pro ty mají ale v noclehárně Samaritán jen dvě místa. „Máme úplně plno, což je oproti předchozím letům nevídaný stav. Budeme jednat i s krajem a magistrátem o navýšení kapacity, zejména pro ženy,“ řekla Právu vedoucí noclehárny Vendula Krištofová.

I v Ústí očekávají v zimních měsících větší zájem o služby charity než v předchozích letech. Posílit se tak budou snažit nejen kapacitně, ale i personálně.

Ne všude je už teď situace takto kritická. Podle národního ředitele sociálních služeb armády spásy Jana Františka Krupy se krize na počtu lidí, kteří ztratili domov, ještě tolik neprojevila, nicméně počítá se zhoršením.

 

Propadne se také část střední třídy

„Ekonomická krize se na počtu lidí, kteří ztratí domov, projeví s časovým odstupem. Momentálně na ulici nepřibývají tisíce lidí. Obávám se ale, že na nižší střední třídu a chudší lidi, kteří zatím zvládají hradit své závazky, krize brzy dopadne,“ uvedl.

Podle mluvčího Charity Plzeň Petra Šimka je o jejich charitní azylové domy setrvalý zájem, který ale v zimních měsících vzrůstá. Strmý růst zájmu nepředpokládá, nevylučuje však, že se postupně zvýší.

„V Domově sv. Františka v Plzni mívali přes léto zhruba polovinu míst volných, zatímco toto léto byla kapacita využita zcela. Zde je tedy obava namístě. Potřebnou ubytovací kapacitu pro lidi bez přístřeší nad rámec azylových domů případně zajistí ze svých zdrojů město Plzeň,“ řekl Právu.