Jdi na obsah Jdi na menu
 


Libye - Místo příměří další eskalace bojů, Turecko se bude mstít

9. 7. 2020

Libye - Místo příměří další eskalace bojů,

Turecko se bude mstít

 

Turecko je pobouřeno útokem na leteckou základnu al-Watiya Air Base v Libyi na konci minulého týdne. Zde byla v květnu zformována vláda národní dohody (PNS) podporovaná Ankarou.

Maršál Haftar

8. července 2020 - 06:20

 

Během útoku na leteckou základnu, která se nachází 140 kilometrů jižně od Tripolisu, došlo k poškození tureckých systémů protivzdušné obrany. Ankarská vláda varuje, že tak bude pravděpodobně eskalovat konflikt v severoafrické zemi, píše Middle East Eye (MEE).

 

Přestože Turecko dosud otevřeně neobvinilo žádnou stranu za nálet na  al-Watiya Air Base, prostřednictvím svých zdrojů v Libyi, zejména prostřednictvím zástupců PNS, jsou vytvářeny transparentní náznaky, že za útoky stojí dvě vnější síly podporující Libyjskou národní armádu (LNA) maršála Haftara . Jedná se o Egypt a Spojené arabské emiráty (SAE). Podle této verze byly útoky provedeny víceúčelovými stíhači Mirage vyrobenými ve Francii „vlastněných SAE“ a vzlétly ze „základen v Egyptě“ na bojovou misi.

 

Někteří pro-turečtí komentátoři se domnívají, že předmětem „odvetného opatření“ může být letecká základna al-Džufra,  která se nachází 300 km jižně od přístavního města Syrta. Právě na Syrtu a al-Džufru se nedávno soustředila formace PNS a tureckého vojenského kontingentu v Libyi.

 

Dříve se uvádělo, že turecká armáda nasadila americké protiletadlové raketové systémy MIM-23 Hawk vyrobené na základně al-Watiya Air Base. Podle zdrojů MEE se staly hlavním cílem „nepřátelského letectva“.

 

Arabský politolog Abdulkhalek Abdullah řekl, že „SAE daly Turkům lekci“.

 

Média nedávno informovala o plánech Ankary vytvořit vlastní leteckou základnu na území al-Watiya. Turecký ministr obrany Hulusi Akar byl minulý pátek a sobotu 3. a 4. července v Tripolisu, kde hovořil s vojensko-politickým vedením PNS.

 

Jak uvádí agentura EADaily, příkaz PNS naznačil, že nálety na al- Watiya byly provedeny „cizími vzdušnými silami“. Tripolis odpoví na letecké údery, řekl Salah Namrush, náměstek ministra obrany libyjské PNS, 5. července. Podle něj byly letecké údery „zahraničních bojovníků na podporu válečného zločince Chalifa Haftara neúspěšným pokusem odvrátit pozornost od nedávného vítězství libyjské armády“. Reakce slibovaná silami Saraj za útok bude provedena „ve správný čas a na správném místě“.

 

Právě se ztrátou al- Watiya začala na libyjské frontě řada porážek Haftarových jednotek. Vytvoření PNS před měsícem, 3. června, vytlačilo jednotky LNA z mezinárodního letiště v Tripolisu. Několik let neaktivní letecký přístav 25 kilometrů jižně od hlavního města pod kontrolou sil Saraj. Po ztrátě města Tarhun 5. června a přilehlé letecké základně stejného jména 80 km jihovýchodně od libyjského hlavního města, Haftarova vojska ztratila na sarajských formacích okres Al-Veshk   i cestu do přístavního města Syrta. Jediným úspěchem Haftara v posledních měsících bylo dobytí města Al-Asaba 120 km západně od Tripolisu. Stalo se to na pozadí řady porážek na frontě, které následovaly po ztrátě velké letecké základny al- Watiya jižně od Tripolisu 18. května. Libyjský maršál zahájil útok na město Garyan (80 km jižně od Tripolisu), které, jak se však ukázalo, nezískal.

 

Egypt dříve požadoval příměří v Libyi počínaje 8. červnem v rámci iniciativy zahájené prezidentem Abdelem Fattahem al-Sisi. Tento vnější návrh přivítaly další vnější síly podporující velitele LNA Haftara, včetně Ruska, Francie, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který se postavil na stranu PNS Sarajah, však odmítl káhirský mírový plán a hovořil ve prospěch pokračování vojenské kampaně v severoafrické zemi, dokud nebude „úplné vítězství nad Haftarem“.

 

(rp,prvnizpravy.cz,middleeasteye, foto:arch.)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář