Jdi na obsah Jdi na menu
 


Liberální plán na zničení Ruska

7. 5. 2021

Liberální plán na zničení Ruska

  Admin Russtrat 06.05.2021  

 

Otázka té nejlepší budoucnosti Ruska byla donedávna prubířským kamenem a boj kolem ní byl jakousi odpovědí i na otázku, proč je nynější ruská státní moc otevřeně totalitní.

 

Je to proto, že se vědomě nevyrovnává s úkolem zajištění lidových tužeb a všemožně brání vítězství liberálních*) idejí a politickému boji jejich nositelů „o evropskou civilizační volbu“. A ty, kteří si o tom dovolí hovořit, jako redakce „Meduzy“**), ničí tím nejkrvavějším způsobem – prostřednictvím uzavření přístupu k penězům.

 

Dopadlo to nicméně tak, že samotní vůdcové liberálního hnutí sami vypověděli o svých názorech a plánech na to, jak „učinit Rusku lépe“. A otázka hned zahrála naprosto novými jasnými barvami.

 

James Aslund, známý liberální teoretik, švédský ekonom a diplomat, expert na ekonomiku Východní Evropy (zejména Ruska a Ukrajiny), profesor a člen Atlantické rady, společně s dalším „titánem mysli“, předsedou Všeruského společenského sdružení „Svaz pravicových sil“, bývalým předsedou strany „Pravicová věc“ Leonidem Gozmanem, zveřejnili Akční program  „poté, co moc v Rusku uchopí rozumní a odpovědní lidé“. Program je vlastně jasným souborem závazných konečných cílů, které jsou celkem čtyři.

 

    Ve sféře práva a spravedlnosti – okamžitě osvobodit všechny politické vězně. A protože mnohé z nich státní moc zavřela za falešné trestní věci, tak pustit na svobodu i všechny zločince (nepřipomíná vám to Havlovu popřevratovou amnestii? – pozn. překl.), jejichž pobyt na svobodě „neohrozí bezpečnosti dalších lidí“. Kdo a jak to začne určovat, to není upřesněno. Zato se požaduje neprodlené zrušení všech omezení politické a veřejné činnosti, svoboda slova, shromažďování atd. Struktury jako FSB a další druhy „tajné policie“, přirozeně, rovněž podléhají okamžitému rozpuštění. No, a veškerou činnost státu je nutné podřídit úplné veřejné kontrole, pod vedením „Komisí pravdy“, jak to bylo realizováno v Jihoafrické republice.

    V politické sféře je vše ještě jednodušší. Stávající mechanizmy státu – rozbít, vytvořit nové na základě „veřejné důvěry“. Přepsat ústavu, v zájmu toho začít formovat Ústavodárné shromáždění. Decentralizaci Ruska nejen povolit, ale přímo podporovat. V nejlepších tradicích „vezměte si suverenity, kolik unesete“ (viz Jelcin a rozpad SSSR – pozn. překl.). Až po souhlas s odchodem území ze svazku Ruské federace „pokud to bude vyžadovat většina obyvatelstva. Prioritou nové státní moci musí být nikoli zachování územní celistvosti, ale blaho lidí.“

    V ekonomice je to vůbec primitivní. „Nová vláda bude muset provést nový cyklus privatizace“. Jinak řečeno, vše rozprodat, ale jen přes ‘správné lidi’, protože „korupce je nepřípustná“.

    A nakonec symboly (jak jinak?). Kreml uvolnit od mocenských struktur a přeměnit na muzeum. Stejně tak budovu na Lubjance (FSB). Zbořit Mauzoleum. Všechny památníky činitelů komunistického režimu demontovat a jejich jména odstranit z názvů měst, náměstí a ulic.

Je naprosto zřejmé, že v případě realizace takového „generálního plánu“ z Ruska nezůstane nic. Zhruba stejně, jako není Libye, jak leží v ruinách Irák, jak se nemilosrdně noří do propasti rozkladu Ukrajina. Takto si tedy tito „liberální vůdcové“ představují budoucnost pro zemi a její lid.

 

Je, nicméně, třeba poznamenat, že je to dokonce dobře. Dříve se tito činitelé docela úspěšně schovávali pod maskou pečovatelů o lidové blaho, kteří otázky budoucnosti odbývali jen velmi mlhavými, vyhýbavými a nekonkrétními frázemi, které bylo možné otáčet na jakoukoli stranu a tvrdit, že „…nebyli správně pochopeni, že ve skutečnosti bojují za budoucí lidové štěstí, jen v alternativní verzi“. Teď se ovšem vyjádřili ve formulacích, nepřipouštějící dvojí výklad: Každý, kdo se pod takový program podepisuje, je vlastizrádcem. Se vším, co z toho vyplývá.

 

*) Je třeba mít na paměti, v ruských podmínkách slovo „liberál“ nemá s liberalismem nic společného a je spíš nadávkou.

 

**) „Meduza“ – ruskojazyčný a anglojazyčný lotyšský internetový portál založený v r.2014, který je ostře proti současnému vedení Ruské federace. Spolupracuje s moskevským Carnegie-Centre, mezi jeho investory je i M.Chodorkovskij. V minulém měsíci byla, „Meduza“, která má za sebou řadu afér, zařazena na seznam zahraničních agentů (financovaných ze zahraničí) jako druhá hned po „Radiu Svoboda“.

 

Zdroj: Russtrat

Překlad: st.hroch 20210506

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář