Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lhář kádrovákem

12. 9. 2022

Lhář kádrovákem

 Marek Řezanka

 Ministr Rakušan vyhrožoval paní Janě Maračkové Vildumetzové, že pokud z funkce místopředsedkyně Sněmovny neodstoupí sama, bude muset přijít „silové řešení“.

Předseda poslaneckého klubu TOP09, Jan Jakob jako důvody pro nutný odchod paní Vildumetzové uvedl: „Stínová ministryně vnitra Vildumetzová nejenže nedokázala věrohodně vysvětlit vztah k jednomu z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Zakaríovi Nemrahovi, ale záběry z její svatby dokonce dokazují, že nemluvila pravdu.

Přesně tato slova by šla aplikovat na ministra vnitra Rakušana. Ten totiž zcela prokazatelně lhal, a to ohledně Petra Mlejnka. Dlouho trval na tom, že mu kladné informace dali i dva vojenští špioni. Po odhalení faktů přiznal, že ale s nimi nikdy nemluvil.

Samozřejmě jsem se informoval i v prostředí, kde se Petr Mlejnek pohyboval. Kladné reference mi dali například pánové Opata, Jílek, Bartovský a několik dalších“, vykřikoval do světa Rakušan. Kromě pana Opaty ale nikdo z výše jmenovaných slova pana Rakušana nepotvrdil. Naopak.

 Vít Rakušan následně vyrukoval s tvrzením, že: Pan Mlejnek mi předal kontakty na lidi, kteří písemně potvrdili ochotu předat kladné reference.“ Žádný věrohodný důkaz potvrzující toto tvrzení nebyl nikdy předložen.

Další lži se v této kauze dopustil sám premiér Petr Fiala, když veřejně proklamoval, že pan Mlejnek sehrál při objasňování kauzy Dozimetr pozitivní roli.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nicméně informaci nepotvrdila. „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo.“

V tomto kontextu je třeba dodat, že ani pan Rakušan, ani pan Fiala neviděli jediný důvod pro odvolání pana Mlejnka, a naopak ho obhajovali. Jsou to právě Fiala s Rakušanem, komu ani v nejmenším nevadilo, že pan Mlejnek neměl prověrku na přísnější stupeň již v době nástupu do čela tajné služby. Ani jednomu, tedy ani ministrovi vnitra, ani premiérovi, rovněž nevadilo, že se pan Mlejnek dlouhodobě scházel s panem Redlem (vedeným od roku 2014 jako nesvéprávným) s přímými vazbami na Radovana Krejčíře.

Petr Mlejnek, šéf civilní rozvědky, svou rezignaci oznámil jen pár hodin poté, co se jej reportéři Seznam zpráv pokusili konfrontovat s dalšími fakty. Konkrétně: Dotazovali se jej na jeho roli v kauze Techniserv. Dne 1. dubna roku 2016 se v pražské kanceláři firmy Techniserv sešel Petr Mlejnek s dnes odsouzeným Tomášem Dostálem, Michaelem Hrbatou a dalšími dvěma manažery. V desáté minutě odposlechu je možné zachytit právě konverzaci mezi pány Dostálem a Mlejnkem. Řešili, jak vyhrát jednu z vytipovaných veřejných zakázek. Takto si tedy máme představovat Mlejnkovu pomoc v kauze Dozimetr?

 Nyní se vraťme ke slovům pana Jakoba, kterými ospravedlňoval nezbytnost rezignace paní Vildumetzové. Pánové Rakušan a Fiala nedokázali věrohodně vysvětlit svůj vztah k panu Mlejnkovi, za něhož se jako jeden muž postavili. Oba opakovaně lhali, což tento text názorně dokumentuje. Výsledek by měl být tedy zřejmý: Nic jiného než rezignace pánů Rakušana a Fialy nepřichází v úvahu. Je to jeden ze zcela legitimních motivů protivládních demonstrací.

 Místo toho pan Rakušan dělá, že on nic, on muzikant – a basu s ním drží sám premiér. Aby toho nebylo málo, na ministerstvu vnitra se rodí strategie, v níž se hovoří o tom, že radikálové a populisté, pravděpodobně podporovaní z Ruska, šíří poplašné zprávy, vyhrožují a zneužívají současné problémy ke svým cílům“. Není lepší způsob, jak odvrátit pozornost od vládní mafie, než že se začnou vést hony na její odpůrce pod značkou boje proti „dezinformacím“. Toto už není nic jiného než čisté totalitní praktiky. Co vůbec znamená obrat „pravděpodobně podporovaní“? Má snad pan Rakušan důkazy o konkrétní podpoře, nebo je to celé pouze jedna velká chiméra?

 Je potřeba se ozvat. Dát vládě najevo, že demonstrace ze 3. 9., ani demonstrace následné nejsou nijak podporovány z Ruska, a netýkají se jeho podpory. Jsou namířeny proti vládním krokům, které zdražují energie natolik, že Madeta a Juta hlásí krach – a další podniky se k nim brzy připojí. Demonstranti nehájí zájmy Putinovy, ale svoje. Nechtějí v zimě zmrznout, nepřejí si masovou nezaměstnanost po dominovém pádu průmyslových podniků – a netouží zemřít hlady. Navíc je jim proti mysli, že by vnitro měl řídit člověk zapletený s organizovaným zločinem, což člověk zastávající se pana Mlejnka jednoduše je.

 Jsem odpůrce seznamů nepohodlných osob. Takovéto seznamy jsou jednak hloupé, protože sčítají jablka s hruškami, ale co hůře, jsou nebezpečné. Stačí si vzpomenout na nacistické seznamy osob určených k likvidaci, kde mj. figurovalo i jméno Karla Čapka. Ten stihl umřít dříve, než mohl být umučen. V současnosti existuje zrůdný fašistický web Mirotvorec, na němž jsou zveřejňováni lidé odsouzení k fyzické likvidaci.

 Sám jsem kdysi visel na seznamu fašistického webu White Media, tuším že v oddílu „Hnusáci“. I tento web znázorňoval své protivníky jako terče.

 Existuje takzvaná mapa české dezinformační scény, kde se objevuje i jméno českého prezidenta republiky, Miloše Zemana či významných opozičních politiků, Ivana Davida, Jaroslava Bašty či Jiřího Kobzy. Mezi dezinformátory byli zařazeni i špičkový odborník na mezinárodní vztahy a bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák či bývalá předsedkyně Energetického regulačního ústavu, Alena Vitásková.

 Všechny tyto seznamy mají společné to, že paušalizují – a přejí si své názorové odpůrce odstranit. Některé i fyzicky, jiné „pouze“ vyhazováním ze zaměstnání, zatýkáním nebo dehonestací. Ve společnosti, která toleruje vznik podobných seznamů, neexistuje svoboda. V takové společnosti panuje atmosféra strachu a bují v ní praktiky udávání a nejtvrdší cenzury.

 Vyjděme tedy znovu do ulic, mimo jiné i proto, aby nás gauner a lhář nemohl kádrovat. Za zbídačování ani donášení nikdo klíči v roce 1989 nezvonil. Vláda, které toto prosazuje, patří na smetiště, ale rozhodně ne do čela státu.