Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lavrov: Třetí světová válka by byla jaderná

2. 3. 2022

Lavrov: Třetí světová válka by byla jaderná

dnes 11:39, 2.3.2022

Tomáš Andres Skoupý, Novinky

 

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl, že pokud dojde ke třetí světové válce, bude zahrnovat jaderné zbraně. Uvedl to v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra.

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov Foto: Profimedia.cz

 

V rozhovoru Lavrov znovu zopakoval tvrzení Moskvy, že na Ukrajině jde o pouhou vojenskou operaci s cílem zabránit Ukrajině získat jaderné zbraně. To samé tvrdil ve svém předtočeném projevu na Konferenci o odzbrojení v Ženevě.

Lavrov uvedl, že kyjevský režim představuje nebezpečí pro sousední státy i mezinárodní společnost. Nebezpečí prý „výrazně vzrostlo poté, co ukrajinské úřady zahájily nebezpečné hry spojené s plány na získání vlastních jaderných zbraní". Pro toto tvrzení však Rusko dosud nepředložilo žádné důkazy.

 

 „Třetí světová válka bude jaderná,“ uvedl Lavrov. „Rusko jako zodpovědný člen mezinárodního společenství, který se zavázal dodržovat své závazky v oblasti nešíření zbraní hromadného ničení, přijímá veškerá nezbytná opatření, aby zabránilo vzniku jaderných zbraní a souvisejících technologií na Ukrajině," dodal ruský ministr zahraničí…