Jdi na obsah Jdi na menu
 


Laťka je nízko…

1. 7. 2022

Laťka je nízko…

Marek Řezanka

 

Motto:

 

Dusno je, horko, bezvětří.

U všeho roste cena:

Vláda, jež lidi nešetří,

musí být utracena.

 

Opět se laťka trochu sníží,

že se až země dotýká.

Bude míň chleba, více mříží,

ohnutý hřbet se při zdi plíží.

Místo cest je jen oklika.

 

Zas další limit odpadává.

Marně se jistot domáhá

člověk, jenž četl svoje práva

na papíře, s nímž dlouho mává.

V praxi jde bez práv do naha.

 

Bezradnost pouze chaos střídá,

volný pád nikdo nemírní.

Všude zní nářek a s ním bída,

aniž kdo za ni zodpovídá:

Pytlák je hlavní revírník.

 

Na očích páska nepřekáží?

A ucho špuntem nestrádá?

Slepí a hluší berou gáži

za to, že byť vše strašně zdraží,

neučiní krok ze stáda.

 

Co je jak troud, se rychle vznítí,

co je jak troud, blesk zapálí.

Cítit je, jak se škube nití,

cítit je, kam se všechno řítí

s nenávistí i naschvály.

 

Opět se laťka trochu sníží

u těch, kteří se nepříčí

namísto těsta svrab hníst v díži,

dokud se všechno nerozklíží

v život, který je jepičí…

 Ministr vnitra, Vít Rakušan vzkazuje, že prý nechce udělat radost A. Babišovi, a že z pozice šéfa resortu vnitra v žádném případě neodstoupí: „Teď se hraje hra už mimo kontext té kauzy, hraje se o ministra vnitra.

 Naplno tak projevuje svou nekompetentnost. Politik podezřelý ze střetu zájmů nemá posuzovat, koho svou demisí zarmoutí, či komu udělá radost.

 Jestli V. Rakušana zajímá kontext kauzy, v níž figurují mnozí členové hnutí STAN, pomozme mu ho najít. Kontext spočívá v tom, že pánové Gazdík s Polčákem léta používali software se šifrováním, u něhož nejsou schopni vysvětlit, kdo jim ho platil – a proč ho vůbec používali.

 S oběma pány se pan Rakušan stýkal. Pan Gazdík se stal dokonce ministrem. Jsou zde dvě možnosti: 1) Vít Rakušan o čachrech svých spolustraníků nevěděl. Smůla: On za ně zodpovídá. On je šéf. Musí tedy být připraven nést za ně zodpovědnost. 2) Vít Rakušan o kriminální činnosti svých spolustraníků věděl a kryl ji. V takovém případě snad ani nemá cenu dodávat, co by mělo následovat.

 Robert Šlachta (Přísaha) na svém facebookovém profilu oznámil, že Reportéři ČT věděli o kauze Petra Hlubučka již od roku 2019, ale jaksi ji občanům nepřiblížili (zřejmě, že měli plno práce s Čapím hnízdem A. Babiše).

Jana Neumannová z Reportérů ČT se proti obvinění ohradila, že prý se nejednalo o cenzuru, ale „neschopnost reportáž zpracovat“. Tím ovšem přiznala dvě věci: 1) Česká televize o aféře věděla a reportáž připravovala a 2) Reportáž odvysílána nebyla.

 Za to tedy platíme koncesionářské poplatky? Že nejsme včas informování o závažných kauzách? Za neschopnost zpracovat důležité informace?

 Jak na vlastní oči vidíme, laťky politické kultury i úrovně veřejnoprávní televize jsou nastaveny proklatě nízko. Zbývá si odpovědět na otázku, jak dlouho jsme ochotni tento neutěšený stav ještě tolerovat?