Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kyjev se připravuje na silové urovnání konfliktu na Donbasu, uvádí MZV RF

24. 12. 2021

 Kyjev se připravuje na silové urovnání konfliktu na Donbasu, uvádí MZV RF

11:29 24.12.2021

© AP Photo / Efrem Lukatsky

 

Ukrajina se připravuje na silové urovnání konfliktu na Donbasu, řekla oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marie Zacharovová.

 

„Místo toho, aby skoncoval s občanskou válkou, která pokračuje už osmý rok, se Kyjev připravuje podle všeho na silové řešení problému Donbasu, jak tomu říkají,“ podotkla Zacharovová na briefingu.

 

Podle jejích slov se situace na kontaktní linii stran na Donbasu i nadále zhoršuje, mise OBSE tam napočítala v posledních čtrnácti dnech pětkrát více porušení režimu zastavení palby, než o rok dříve. „O čem to svědčí? To znamená, že přibližně každé tři minuty zní v tomto regionu výstřel nebo výbuch, a něčí život je ohrožen,“ dodala oficiální mluvčí ruského diplomatického resortu.

 

Zacharovová také prohlásila, že Rusko lituje toho, že členské země NATO plně podporují oficiální Kyjev v jeho „křižáckém tažení“ proti vlastnímu obyvatelstvu.

„Skutečnost, že členské země NATO plně podporují nynější ukrajinské úřady v tomto naprostém šílenství, je hodna hlubokého politování Křižácké tažení proti vlastnímu obyvatelstvu? Nebo co to je? Dodávají jim nejen jednotlivé druhy zbraní a vojenské techniky, ale také tam posílají své vojenské odborníky, aby to zajistili. Rozsah vojenské přítomnosti na Ukrajině se rok od roku zvyšuje. Copak to také nikdo nevidí a nevšímá si toho?“ řekla.

 

Ukrajinské úřady zahájily v dubnu roku 2014 vojenskou operaci proti samozvané Doněcké lidové republice a Luhanské lidové republice, které vyhlásily nezávislost po státním převratu v Kyjevě v únoru 2014. Podle nejnovějších údajů OSN se oběťmi konfliktu stalo kolem 13 tisíc lidí. Otázka urovnání situace na Donbasu se projednává mj. v průběhu schůzek kontaktní skupiny. Avšak i po dohodách o příměří pokračují přestřelky, v DLR bylo hlášeno ostřelování obytných čtvrtí ukrajinským těžkým dělostřelectvem. Moskva nejednou prohlásila, že Kyjev neplní minské dohody a protahuje jednání o urovnání konfliktu.