Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kurz - Mír v Evropě bude pouze s Ruskem, nikoli proti němu

5. 6. 2021

Kurz - Mír v Evropě bude pouze s Ruskem, nikoli proti němu

Dnes  se rakouský kancléř Sebastian Kurz zúčastní plenárního zasedání Petrohradského mezinárodního ekonomického fóra prostřednictvím videokonference.

Vladimir Putin a Sebastian Kurz

4. června 2021 - 06:20

 

V exkluzivním rozhovoru pro TASS před svým projevem hovořil o zaměření Vídně na prohloubení ekonomické spolupráce s Ruskem, důležitosti dialogu mezi Moskvou a Evropskou unií a podpoře plynovodu Nord Stream-2.

 

Šéf rakouské vlády připomněl nedávné diskuse o vztazích EU s Ruskem na summitu Evropské rady 24.května.

 

„Je jasné, že EU a Rusko mají zjevné neshody v některých otázkách, například v otázkách lidských práv nebo územní celistvosti Ukrajiny. Zároveň existují oblasti, v nichž by EU měla usilovat o spolupráci s Ruskem, například v boji proti změně klimatu nebo v oblasti nešíření jaderných zbraní, jak se to nyní děje při jednáních o íránském jaderném programu ve Vídni. Obojí by mělo být v budoucnu možné: otevřeně diskutovat o rozdílech a zároveň spolupracovat v oblastech společného zájmu. Nakonec mi je naprosto jasné: mír v Evropě bude pouze s Ruskem, nikoli proti němu, “ zdůraznil Sebastian Kurz .

 

 Rakouský kancléř vyjádřil spokojenost s tím, že „USA již nehrozí sankcemi vůči společnostem účastnícím se projektu Nord Stream 2.“

 

„Stejně jako Německo nadále podporujeme Nord Stream 2, protože splňuje naše ekonomické zájmy. Projekt slouží k diverzifikaci našich tras dodávek energie, a tím k zajištění energetické bezpečnosti Evropy, “ uvedl rakouský kancléř.

 

V komentáři k nadcházejícímu summitu prezidentů Ruska a Spojených států 16.června v Ženevě Sebastian Kurz poukázal na to, že „snížení mezinárodního napětí je v zájmu Rakouska a Evropy“.

 

„Rakousko, stejně jako v předchozích letech, je stále připraveno být platformou pro dialog mezi Ruskem a Spojenými státy kdykoli. Nedávno jsem o tom informoval prezidenta Putina v telefonickém rozhovoru,“ připomněl Kurz.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář