Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kritice neušel prezident ani náš premiér. Fico zostra

7. 10. 2023

Kritice neušel prezident ani náš premiér. Fico zostra

 

Vítěz slovenských parlamentních voleb Robert Fico (SMER-SD) se ostře obul jak do prezidenta Pavla za jeho záměr vzdát se v EU práva veta, tak i do premiéra Fialy ohledně jeho výroků týkajících se postoje Slovenska k Ukrajině.

Robert Fico (SMER-SD)

7. října 2023 - 11:05

 

Slova prezidenta Petra Pavla o možnosti vzdát se práva veta v Evropské unii dál rezonují politickou scénou. Po českých politicích komentoval prezidentův výrok i vítěz slovenských parlamentních voleb Robert Fico (SMER-SD). Ve svém novém prohlášení nazval zrušení tohoto práva šílenstvím. Pokud by návrh prošel, ztratilo by podle něj členství v EU význam.

 

„Už jsme tu měli postoj k věci absolutně neznalé prezidentky paní Čaputové, která odnětí práva veta podpořila. Teď se k ní s ještě větší vervou přidal český prezident Petr Pavel, ten v Belgii přímo řekl, že je pro zrušení práva veta,“ začal zostra Fico.

 

„Povím to na plná ústa, pokud nám seberou právo veta, celou Evropskou unii budou řídit Německo a Francie a my budeme jen němě přihlížet a realizovat rozhodnutí, se kterými absolutně nesouhlasíme,“ varoval Fico s tím, že bez práva veta ztratí členství v Evropské unii význam.

 

Přislíbil rovněž, že pokud se stane premiérem, spojí se s každým předsedou se stejným názorem. „A uděláme vše pro to, aby se takové šílenství nikdy neudálo,“ řekl dále předseda SMERu a žhavý kandidát na budoucího premiéra Slovenska Robert Fico.

 

Fico se ohradil také proti slovům premiéra Petra Fialy (ODS), který označil za nešťastné rozhodnutí Slovenska přestat s vojenskými dodávkami na Ukrajinu.

 

Psali jsme:

Zdeněk Zbořil: Všichni proti Ficovi

 

„Zaprvé se nesluší komentovat suverénní rozhodnutí suverénního státu. Zadruhé ani slova pana Fialy nezmění nic na záměrech SMER-SD, ukončit vojenské dodávky na Ukrajinu. A zatřetí, s těmi zbraněmi je to jako se sankcemi proti Ruské federaci. Navzdory masivním sankcím ruská ekonomika roste a ta v Evropské unii, která ty sankce vymýšlí, klesá,“ opřel se předseda SMERu Fico co do našeho premiéra Fialy.

 

(jar, prvnizpravy.cz, foto: red.)