Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krev hrdinů na Dukle...

6. 10. 2020

Krev hrdinů na Dukle...

 

V těchto dnech poslední českoslovenští veteráni z II. světové války si připomenou 76. výročí bojů 1. československého armádního sboru na Dukle. Stane se tak za minimálního zájmu českých politiků i médií. V minulosti tento den byl  slaven, jako Den československé armády. Kdo to ze školáků či studentů dnes ví ?

 

Milí žáci, milí studenti středních a vysokých škol, tak vězte, že 6.října 1944 vojáci 1.československého armádního sboru vstoupili na půdu Československa, toho dne začala cesta za osvobozením naší vlasti. Krvavá Dukla. Karpaty v tomto podzimním období, byly plné deště a bláta, začalo sněžit. Místo slibované pomoci od slovenských divizí, tedy otevření prostoru, přišla palba z německých okopů.  Každý metr cesty  znamenal i smrt. Na Dukle se rodily i slzy štěstí, vlály československé prapory,  zazněla hymna, vesnice vítaly své osvoboditele, svoboda přicházela z Východu. Na Dukle padlo 1800 našich vojáků, ale i 19.000 sovětských hrdinů, mějme úctu k těmto hrdinům….. 

 

Od té doby uplynulo dlouhých 76 let, časy se změnily. Máme nové hrdiny.  Vlastenectví je znevažováno, váleční hrdinové jsou kádrováni i v hrobech. Hrdinství našich vojáků na východní frontě se nepřipomíná, dokonce se znevažuje. Povětšinou ti. co padli na Dukle, byli naši krajané, Češi z Volyně. Umírali za vlast, kterou ani nepoznali.

 

Přebarvená historie dnes tančí na hrobech hrdinů. Dějepis dostal nový kabát.  Kácí se sochy hrdinů, … A tak školáček, celý zmatený, se ptá dědy : „dědo,  kdo vyhrál tu světovou válku ? My, nebo Němci ? “  Zatím co generálové jednotek SS si užívají v médiích a v knihkupectvích svou posmrtnou slávu, vzpomínky a osudy československých hrdinů od Sokolova, Kyjeva, Dukly jsou nežádoucí. Paměti jejich statečného velitele, bývalého legionáře,  generála Ludvíka Svobody, dnes již  nekoupíte, … Milí studenti víte o tom, že jeho syn Miroslav byl umučen v německém koncentračním táboře, že jeho žena s dcerou se ukrývali po několik let u statečných lidí…?   

    

Milý školáčku, tak věz, že před 76 lety vojáci z 1. československého armádního sboru,  spolu s Rudou armádou se probíjeli přes Karpaty na pomoc Slovenskému národnímu povstání. Slovenské povstání bylo možnou očistou za válečnou kolaboraci Slovenska s Hitlerem. Asi nevíš, že Slovensko se zúčastnilo v roce 1941 vojenského tažení proti SSSR.  

 

Dukla se stala branou do naší vlasti. S posledními pamětníky odchází  historická paměť. Je mi smutno, když vidím, jak s historií zacházíme. Mizí pomníky hrdinů i  ten slavný tank T34 č. 23 musel v roce 1991  zmizet jako první, připomínal by dětem a studentům naši východní válečnou historii. Chudák školák má v tom asi zmatek….

 

Přemysl Votava

(národní socialisté)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář