Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátce o Kazachstánu

7. 1. 2022

Krátce o Kazachstánu

01/07/2022

 

1. Občané Alma-Aty jsou vyzváni, aby zůstali doma a dodržovali výjimečný stav, dokud nebudou zastřeleni zbývající ozbrojenci. Vzhledem k probíhající střelbě je to v zájmu samotných občanů. Úřady varují, že ve městě operují vycvičení militantní odstřelovači. Více než 3000 lidí bylo zatčeno, několik desítek bylo zabito. Na ulicích stále můžete najít neidentifikované mrtvoly.

 

2. Tokajev oznámil, že operace v Alma-Atě bude pokračovat až do úplného vyhlazení všech militantů. Ohledně otázky - jsou to demonstranti nebo ne, vše je jednoduché - skupina neznámých osob již třetím dnem vede organizovanou přestřelku s policií, strážemi a armádou Kazachstánu, kteří mají ztráty na životech a obětech, zraněné. Hlavním úkolem je tedy fyzicky zničit nepřítele, který dobyl část centra města. Který z ozbrojenců bude mít štěstí, bude jednoduše dopaden s následným potrestáním.

 

3. Kots píše, že Tokajevovo odvolání nastolí otázku spoluúčasti řady vysokých bezpečnostních činitelů spojených s Nazarbajevem (zatím mlčí) na organizování incidentu, což vlastně legitimizuje verzi, že hlavní mechanismus toho, co se dělo nebyly ceny plynu, ale boj skupin Tokajev a Nazarbajev o moc. Čekáme na Tokajevův oficiální výklad událostí, které se staly. Nazarbajev mlčí (je ještě naživu? Je nemocný? Je zatčen? Je izolován?)

 

4. Skupině CSTO v Kazachstánu velí generálplukovník Serdjukov. Všechny ruské jednotky vyslané do Kazachstánu mají praktické bojové zkušenosti. Dnes se přidali i Kyrgyzové, pošlou 150 lidí pod vedením náměstka náčelníka ministerstva obrany Kyrgyzstánu. **Operace přesunu kontingentu Ozbrojených sil Ruské federace a Běloruska se zúčastnilo více než 70 vojenských transportních letadel. Dobrý test pro BTA při přesunu významného kontingentu na dlouhé vzdálenosti. Jsem si jistý, že to bude užitečné v budoucnu.**

 

5. **Pokud jde o činnost seskupení. ruská armáda je již na letišti v Almaty a řídí jej společně s místní armádou.** Také armáda Kazachstánu drží televizní věž. Konečně byly na silnicích systematicky zřízeny kontrolní body. Celá síť by měla být nasazena během 1–2 dnů. Postupně bude pokračovat proces lokalizace hlavních oblastí působení a potlačení ozbrojeného odporu silami kazašské armády. S příčetnými demonstranty ve městech, kde nebyly žádné pogromy, budou nejspíš jen vyjednávat.

 

https://colonelcassad.livejournal.com/…tml

 

Přišlo e-poštou

LS