Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koronavirus - Buď připraven!, Michal Brand

11. 3. 2020

Koronavirus - Buď připraven!

Michal Brand

 

Nechci nijak šířit paniku, která je rozšířená už tak dost a svým způsobem o dost více, než nutné.

Ale je opravdu nejvyšší čas pořídit zásoby.


A v tuto chvíli je jedno, jak je nebo není koronavirus smrtelný nebo infekční.
Rozhoduje to, že prázdné obchody, výpadky v zásobování a nedostatek zboží (včetně např. léků) se může velice snadno a velice brzy dostat do míry válečného stavu.


Z tohoto pohledu je lhostejné, zda se vážným způsobem rozpadnou zásobovací a výrobní/produkční "mechanismy" vlivem skutečné epidemie zabijáckého/nebezpečného viru nebo vlivem reakce na nijak nebezpečný virus. Rozhodující je výsledek - rozpadlý nebo minimálně funkční s významnými poruchami systém výroby a distribuce zboží v mnoha oblastech ekonomiky - jak regionálně tak z hlediska sektoru/segmentu.

Máme tu nákupní paniku kombinovanou navíc s poruchami v zásobování - v Itálii komentáře říkají "lidé vzali obchody útokem,  nakupují jako za války" plus "Itálii čeká letos vážná recese" (továrny, firmy jsou prostě zavřené, lidé jsou doma a nevyrábí, neprodukují). Recese bude znamenat nejen pokles finančních ukazatelů, ale především chybějící protože nevyrobené, nevyprodukované zboží, služby. Chybějící výrobky, chybějící součástky, chybějící komponenty, I po restartu, ukončení karantény náběhové období, kdy budou chybět továrnám součástky ke kompletaci finálního výrobu. Bude chybět chemická složka X do léku Y a lék Y se proto nevyrobí ihned po návratu zpět, ale se zpožděním třebas týden, nebo dva, nebo tři, nebo čtyři. A budou chybět komponenty nutné pro výrobu komponent. Náběhová doba tak může trvat poměrně dlouho - týdny, měsíc nebo dva, možná čtvrt roku.


Ale nyní bude období, kdy budou docházet zásoby ve velkoskladech a produkce, výroba bude omezena.


Co pořídit do zásoby, pokud nechcete spoléhat na růžové brýle a naivní víru "vše bude jako obvykle i ve zcela neobvyklé situaci":


- léky, které nutně potřebujete (inzulin pro diabetiky, léky na srdce, na tlak apod.)

 

- širokospektrá antibiotika - pokud budou poruchy ve fungování ekonomiky a společnosti delší, mohou se začít šířit další nakažlivé choroby a nemocnice budou přetížené i pro léčení např. běžných zranění (vážné říznutí, zanícená rána apod.)


- dezinfekce (vzhledem ke stavu v obchodech v mnoha zemích může být trochu pozdní snaha, ale stále lze sehnat - nejen na ruce, ale i lékařskou dezinfekci, lékařský líh, ajatin apod.)

- oční voda - udržet si oči v pořádku je priorita číslo jedna pro jakoukoli krizovou situaci, kdo má akutní zánět spojivek a nevidí, ten je v krizové situaci handicapován více, než si dnes umíme představit

 

  • improvizovaná rouška ze starého trička je lepší než žádná, bez ohledu na to, jak nebezpečný koronavirus je nebo není


- dámské hygienické prostředky


- toaletní papír


- toaletní papír


- toaletní papír


- zubní pasty (pro zdůraznění významu bych měl i "zubní pasty" napsat třikrát)


- vitamíny - ovoce a zelenina mohou v případě vážné krize zmizet z nabídky obchodů. Navíc musíte mít zvýšený příjem vitamínů a minerálů pro posílení imunity (jak kvůli koronaviru, tak kvůli eventuálnímu nedostatku jídla).


- pokud máte děti (do 25 let věku, pokud nejsou již nezávislé; v krizi se i z 25 letých závislých potomků snadno stanou vynervované děti), počítejte s tím, že musíte mít uklidnění - bonbony, čokolády. Hry - nejlépe "staré" deskové. Když nepůjde elektřina, herní konzole vám nebude příliš platná.


- jedlá soda (dá se v ní prát, čistit podlaha, čistit zuby, navíc ani bolest žaludku z překyselení nebo podobné potíže například při omezeném přísunu jídla by také byly výrazným handicapem)

 

- voda

- voda

- voda


Bez jídla vydržíte i týden. S minimálními dávkami jídla klidně měsíce. Bez vody nevydržíte déle než týden. Navíc v případě nemoci je nedostatek vody pro tělo zásadní knock out.


Počítejte s tím, že může dojít k výpadkům v zásobování pitnou vodou z veřejné sítě. A ty výpadky mohou případně trvat dny nebo týdny.


Nebudete mít vodu z vodovodu na vaření. Ani na spláchnutí WC. Musíte ji mít v zásobě i na tyto účely - splachování, vaření, mytí (v pořadí důležitosti - při výpadku vodovodní sítě raději nevařte, ale splachujte).

 

Trvanlivé jídlo. Pozor na narvaný mrazák - pokud nemáte generátor. Výpadky v zásobování elektřinou jsou možné.


Rýže. Těstoviny. Konzervované potraviny. Sušené potraviny. Pamatujte na to, že rýže, těstoviny i sušené potraviny budete muset uvařit. Ve vodě, aby bylo jasno. Kterou musíte mít, aby bylo jasno. Při výběru nakupovaných potravin myslete na to, jak je budete nebo nebudete moci připravit – abyste v krizové situaci nezírali na balíky špaget, na jejichž uvěření vám chybí voda a/nebo elektřina.


Kempinková souprava - propanbutanový vařič. Alespoň tři propanbutanové bomby do zásoby.

Hotovost v drobných bankovkách. ATM bude po pár dnech celonárodní karantény ala Itálie prázdný.


Vždy mít nabitý mobil.


A hlavně - pevné nervy.


I krizová situace se dá zvládnout. Jen je nutné se vyhnout strkání hlavy do písku na straně jedné a depresi a pesimistické odevzdanosti a pasivitě na straně druhé.


Jak říkal Franta Mrázek (ne)blahé paměti - nejhorší je smrt z vyděšení.

 

Ale kdo je připraven, nemusí se v krizi následně po…at, protože umí krizovou situaci zvládnout a má k tomu i vůli.


Takže se nadechněte zhluboka, pomalu vydýchněte a zcela v klidu se připravte na to, že může dojít k problémům v zásobování.


A pak udělejte to, co je třeba, abyste tuto krizovou situaci zvládli jako borec nebo borkyně.


Protože je to na Vás.


Post Scriptum: nečekáte snad, že by krizové zásobování deseti milionů obyvatel a půl milionu zahraničních dělníku zajistilo 9 500 (nebo kolik) důstojníků generálního štábu a ministerstva vnitra, kteří představují hlavní část naší "armády", že ne?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář