Jdi na obsah Jdi na menu
 


Korespondeční volba versus volební průkazy

23. 5. 2024

Korespondeční volba versus volební průkazy

 Dnes jsem šel na radnici v Brně-Líšni pro volební průkaz. Vše šlo hladce a musím pochválit pana úředníka za ochotu a laskavost, se kterou okamžitě vystavil volební průkaz. Na radnici se mi věnovali i v mimoúřední den, protože vydali výzvu, že ode dneška vydávají na určitých místech volebních průkazy. Tož stalo se. 

Nicméně jsem se ptal v této souvislosti na korespondenční volbu, protože to ve mně vyvolává dojem, že jsem občanem druhé kategorie. Proč? Na to jsem panu úředníku uvedl, že zatím co já musím předložit občanský průkaz nebo pas k ověření identity, u korespondenční volby naši zákonodárci nic takového nevyhlašují. pak například muž farmář z Austrálie podá korespondenční volbu a kdo ověří jeho identitu nebo dokonce existenci?? Nějaký konsulární úředník? A kdo zaručí, že tento úředník nemůže s korespondenční volbou manipulovat? Kdo dokáže, že volební lístek nepřinesl prostředník? Když tam nemají občanské průkazy evropského typu...  Nikdo nedokáže ověřit totožnost volitele. Na to mi pan úředník správně řekl - Naši zákonodárci se nestarají bohužel o technické provedení voleb, hážou to na hlavy úředníků a nikde nejsou instrukce, jak to provádět. Nám z toho stojí hlava kolem, u běžných volebních průkazů, musíme jich vypořádat i stovky....

Takže jaký závěr? Pokud schválí naši zákonodárci takto diletantsky sešitou korespondenšní volbu, bude to i "volba zombie" - "volba mrtvých"??

Lidově řečeno - pánové, běžte s korespondenční volbou ke všem čertům.

 

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli, Brno