Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konstantin Močar - Co udělá Putin po krachu vyjednávání se Západem

12. 1. 2022

Konstantin Močar - Co udělá Putin po krachu vyjednávání se Západem

11. 1. 2022 Janinna  

1 hodinu před událostí „X“ obdrží náš prezident Vladimir Putin jeden velmi krátký, ale mimořádně informativní telefonát.

* * *

Je známo, že dostatečně posílené Rusko na konci prosince předneslo Západu a konkrétně Spojeným státům americkým (jako vlajkové lodi Západu a „ostří“ jeho zbraní) ultimátum – NATO by mělo stáhnout veškerou vojenskou infrastrukturu na pozice z roku 1997. To znamená, že vojenská aliance musí zcela stáhnout jednotky a zbraně z východní Evropy.

V případě odmítnutí Rusko slíbilo poskytnout vojenskou a vojensko-technickou odpověď

A nyní, po ultimátu, které naše vojensko-politické vedení dalo Západu, si odborníci celého světa lámou hlavu nad tím, co přesně tím bylo myšleno. Jejich (západní) politologové (většina z nich jsou samozřejmě „levní“ propagandisté) mluví a budou mluvit o „neuvěřitelné síle Západu“, o jeho „misi dobra“ o „demokratizaci světa“ … A o tom, že tyto hrozby Ruska a Putina jsou pouhým blafem.

Naši političtí analytici si pod vojenskou a vojensko-technickou odpovědí představují různé akce. Navrhují a analyzují taková opatření, jako je formalizace „vojensko-politického svazu mezi Ruskem a Čínou“, „rozšíření oblasti přítomnosti ruských jednotek a vojenských základen po celém světě na nových principech“, „vytlačení Západu z Blízkého východu“, „ekonomické sankce proti Spojeným státům a Evropě“, „svržení loutkových režimů – prohlásit je za teroristy“ (1) …

Všechny výše uvedené návrhy by samozřejmě měly být zváženy a dokonce realizovány (z větší části), ale nezdají se mi zcela vhodné vzhledem k situaci a k těm globálním úkolům, které si Rusko před sebou a před západními „partnery“ stanovilo.

Jak je známo, náš bývalý krajan a nyní izraelský politický analytik Jakov I. Kedmi je ve svých hodnoceních často ostřejší než mnoho jiných našich politologů vlasteneckého zaměření. 

Takže v této konkrétní situaci – s ohledem na Západ a jeho vojenskou infrastrukturu – Kedmi říká:

„Pokud neuhnete vy, vytlačíme vás my sami.“

A připomenout si můžeme i události před osmi lety, tedy návrat Krymu „do rodného přístavu“. Tehdy byl náš prezident velmi rozhodný, byl dokonce připraven použít jaderné zbraně – a přestože tato fakta o takovém varování nebyla ventilována, informace o takové připravenosti se pravděpodobně dostaly do povědomí západních „partnerů“.Pak už ale byla situace znatelně jednodušší, tedy ani ne tak strategická jako taktická. 

Nyní náš prezident říká Západu: „Jdu na vás!“ 

Nyní se chystá anulovat téměř všechny vojensko-politické, dokonce i geopolitické akce Západu proti Rusku a ruskému světu za posledních 25 let!

A pak – vojensko-politické spojenectví s Čínou už máme „v kapse“, ať už je formalizované nebo ne. 

Pokud jde o naše základny na Kubě a ve Venezuele, budou obnoveny a/nebo vybudovány. Ano, stojí to hodně – zvláště když se rychle postaví základny a ty se pak možná odstraní, pokud bude takový tlak na Západ úspěšný.

Další návrh – o „vytlačení Západu z Blízkého východu“ – toto vytlačování bude pokračovat, ale i když jen kvůli přítomnosti Izraele nikdy nevyjde úplně. Alespoň dokud tam Izrael existuje.

Pokud jde o „ekonomické sankce vůči USA a Evropě“, naše nedávná historie ukázala, že sankce prakticky nefungují, nebo dokonce fungují se znaménkem „mínus“ pro jejich autora. 

A další návrh, o „svržení loutkových režimů – prohlášení je za teroristy“, … ale oni sami se ohnou! Zejména pří objektivním oslabení jejich kurátorů…

I když – o loutkovém režimu, který byl donedávna bratrskou Ukrajinou – to je samostatné téma. Ale určitě by její osvobození a toto ultimátum mělo být uskutečněno včas.

Vraťme se k našemu hlavnímu bodu – co udělá Rusko, když jednání skončí – ničím. 

Nebo když vyjednavači z naší strany uvidí, že Spojené státy se nechystají dohodnout, ale pouze „ukecat“ požadavek, který jim byl předložen.

Jak jsem nedávno psal pod článkem Rostislava Vladimiroviče Iščenka „Rusko-USA: mírová jednání na pozadí neúspěšného povstání“ ve svém komentáři (2):

„A když jednání nepovedou nikam, nevylučuji akce jako ty izraelské. Například varování před raketovým úderem na americká protiraketová zařízení v Rumunsku a Polsku, těch zařízení ve kterých lze anti-rakety snadno a rychle nahradit útočnými. A následně i zničení těchto zařízení, pokud rakety nebudou odstraněny. 

Osobně to považuji za nejhlasitější, nejlevnější a extrémně efektivní krok. 

Po kterém – stejně jako po incidentu s britským „Defenderem“ (nejen), ale dokonce i po jeho potopení – by podle Putina nenásledovala třetí světová válka.

Kromě všeho ostatního – vždyť je to tak ve stylu amerických westernů! Tedy i zde se uplatní vliv typických stereotypů Američanů, jakožto kulturního a psychologického fenoménu velmi svérázných lidí. Mnozí z nich jsou potomci zlodějů, banditů a podvodníků, které Starý svět svého času vytlačil přes oceán…

Samozřejmě, že takový raketový úder je ohromující, neuvěřitelný tah, demarš, který se vůbec nepodobá obvykle velmi opatrným akcím Ruska. Ale kdo řekl, že není adekvátní této situaci? Nebo návrat Krymu – nebylo to pro Západ něco podobného?!“

Pravda, s největší pravděpodobností se to (alespoň nyní) nedozvíme. Protože až tato jednání selžou, vedoucí naší delegace, náměstek ministra zahraničí Ruska Sergej Rjabkov, řekne vedoucí americké delegace, první náměstkyni ministra zahraničí USA Wendy Shermanové – „do ouška“:

– V návaznosti na naše návrhy – buď je přijmete úplně a do jednoho slova, nebo se dnes ve všech médiích objeví varování pro personál vojenských základen ABM v Rumunsku a Polsku, že proti nim bude během dne uskutečněn masivní raketový útok.

A Rjabkov dodá:

– Mimochodem, alespoň zároveň otestujete kvalitu svého systému protiraketové obrany tím, že se pokusíte zastavit naše rakety. … I když, … protože tam stejně nebudou žádná data o americké protiraketové obraně, je lepší a levnější je předem tiše odstranit, bez celé té neuvěřitelné ostudy pro Spojené státy a skandálu v médiích.

A varovně strčí ukazováček přímo pod nos zmatené a rozhořčené Shermanové a dodává:

– Jen zase tady nemusíme mluvit o naprosto neuvěřitelných, „pekelných“ sankcích. Kdybych byl špatně vychován, řekl bych, že teď si je vaše ministerstvo zahraničí může strčit do… jednoho místa. Pokud opravdu chcete bojovat, budeme bojovat. Na všech frontách, kde jste a budete připraveni, ale i tam, kde připraveni nebudete.

… Buď jednání v důsledku těchto závěrečných slov Rjabkova budou náhle, pro americkou delegaci velmi nečekaně, uznána za úspěšná.  Nebo 1 hodinu do doby „X“, kdy Američané obdrží potvrzení o skutečné připravenosti ruské jaderné triády (pro nejadernou „akci“) a nevyhnutelnosti úderu, obdrží náš prezident Vladimir Putin jeden velmi krátký, ale mimořádně informativní telefonát.

Poté, bez jakéhokoli podepsání smlouvy, se Američané a Západ tiše „odplazí“. A Rusko neřekne, co přesně se stalo. Nebude z toho ostuda, ušetříme zbytky jejich hrdosti…

 pokec24.cz