Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konflikt na Ukrajině - Svět v nové realitě

8. 9. 2023

Konflikt na Ukrajině - Svět v nové realitě

 

Západ na to dlouho čeká, zatímco Ukrajina nadále propaguje svůj protiútok, který je ve slepé uličce, o kterém ruský prezident Vladimir Putin uvážlivě poznamenal během svého setkání s tureckým prezidentem Recepem  Erdoganem dne 4.září: „Toto není stagnace, je to selhání.“

Ilustrační foto

8. září 2023 - 06:20

 

Je zřejmé, že Kyjev zažil řadu neúspěchů při dosahování cílů široce oznámených na začátku a jasně neproveditelných. Zelenskij nadále požaduje stále více zbraní a finančních prostředků, je dokonce připraven zapomenout na příští volby, protože jsou k ničemu.

 

Ukrajina: Protiútok, co to stojí, kolik životů!

 

Západ také začíná spěšně hledat řešení ukrajinského problému, protože pro voliče je stále obtížnější vysvětlit důvody vysokých výdajů za nulový výsledek. To vede odborníky k aktivní analýze pozic a strategických cílů Spojených států a jejich spojenců v souvislosti s ukrajinským konfliktem.

 

Výzvy Západu bránit během ukrajinské krize světový řád, který je mu blízký, na základě vágních pravidel a liberálních hodnot, které stanoví, není známo, kdo v opozici vůči mezinárodnímu právu neuspokojuje světovou většinu, protože svět přestal být tím, čím byl. Je stále více zřejmé, že za konfliktem na Ukrajině se skrývají finanční, obchodní a vojenské zájmy Spojených států a jejich příznivců, stejně jako prchavé naděje na „výhru nad Ruskem na bojišti“, samozřejmě cizími rukama.

 

Je třeba poznamenat, že ukrajinský konflikt probíhá na evropském kontinentu a vyvolává obavy z šíření na Západ. Vůdci západních zemí musí být vůči svým občanům velmi upřímní a otevřeně mluvit nejen o ochraně tzv. Demokratických hodnot, ale také si pamatovat jejich národní zájmy. To by umožnilo zvážit postavení Západu objektivnějším a srozumitelnějším, méně pokryteckým způsobem.

 

Petr Hampl: Lekce z logiky o protiofenzivě a významu slov

 

Takzvané univerzální hodnoty jsou po dlouhou dobu neustále porušovány, ale Západ předtím nereagoval tak tvrdě. Války zahájené za účelem jejich údajné ochrany a exportní demokracie vedly pouze k přímému ničení států. Války vedené Spojenými státy nebyly nikdy za univerzální hodnoty, byly založeny pouze na ekonomických zájmech kapitálu.

 

Ukrajinský konflikt se stal testem procesu vytváření nového světového politického a ekonomického řádu. Při současné těžké konfrontaci na Ukrajině hraje informační válka důležitou roli. Z pohledu, hodnocení, znaleckých posudků je šok. Dezinformace mají aktivní dopad na emoční stav obyvatel západních zemí, což v některých případech blokuje objektivní a spravedlivé posouzení daného konfliktu.

Obecná situace ve světě je charakterizována rostoucí nejistotou a významným napětím, riziko přeměny ve fázi akutního konfliktu se výrazně zvýšilo. Na Západě bylo prokázáno vnímání Ruska a Číny jako protivníků, tj. zásadně ohrožujících. Státy, včetně jaderných mocností, se přiblížily k nové „hybridní“ fázi závodu ve zbrojení, zejména v oblasti pokročilých technologií, dynamika mobilizačních opatření se zintenzivnila a častější jsou rozsáhlá vojenská cvičení zahrnující nové zbraňové systémy.

 

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)