Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konference o následcích NATO agrese

19. 3. 2023

 Konference o následcích NATO agrese 

(Bělehrad, 24-27. března 2000)

Prof.Dr. Rajko Doleček, DrSc.

 

„…Přesně rok po začátku agrese NATO proti Jugoslávii se uskutečnila mezinárodní konference o následcích této agrese, kterou organizoval Ústav pro mezinárodní politiku a ekonomii v Bělehradě. Účastnilo se jí  na 200 delegátů ze 40 (neoficiálně 60) zemí světa. Z České republiky byly hosty konference publicista Jiří Miller a prof. Dr. Rajko Doleček, DrSc. Mezi účastníky bylo hodně univerzitních profesorů…

 

Konferenci zahájil ministr zahraničÍ Svazové republiky Jugoslávie (SRJ) Živadin Jovanovič. NATO představuje hlavni instrument pro USA jako hegemona, který si přivlastňuje právo žalovat, soudit a vykonávat trest. Celá oblast byla destabilizována, jen aby NATO/USA mohly získat své základny v Kosovu, jako předmostí pru kavkazskou - kaspickou ropu. Letadla NATO vykonávala úlohu teroristického letectva. NATO/USA si osobují monopol, aby určovaly. kdo porušuje lidská práva, zavedly doktrínu omezené svrchovanosti. Agrese NATO a jeho přisluhovačů posílila odhodlání zemí, věrných svobodě, aby se vzepřely hegemonismu. SRJ zabránila tomu, aby povolila volný průchod NATO okupantům na celé své teritorium, kde by okupanti byli pod vlastní jurisdikcí (to bylo v dodatku smlouvy z RambouiIIet). NATO/USA tím utrpěly morální i politickou poráž­ku... Kosovo se stalo inkubátorem pro terorismus, drogy a mezinárod­ní zločinnost, KFOR a UNMIK spolupracují s teroristy z UCK, kteří se pod jejich ochranou přeměnil na Obranný sbor Kosova (TMK), v jehož čele stojí Agim Ceku, který před tím velel UCK. UNMIK a KFOR se tak staly spolupachateli při vypuzení 350 000 nealbánců z Kosova. SRJ utrpěla škody za 100 miliard US dolarů.

 

Přednášky zahájil ukrajinský akademik Boris Olejnik, podpředse­da parlamentu Rady Evropy. Jugoslávie svým statečným odporem zachránila nás všechny. V Ukrajině je již připraven seznam zločinců NATO, v Bělehradě po konferenci zasedal Mezinárodní tribunál o zlo­činech NATO v Jugoslávii za předsednictví prof. Kuzněcova z Moskvy. Podobné tribunály budou zasedat začátkem června v Berlíně a v polovině června v New Yorku, jak o tom informovali němečtí a američtí delegáti. Nutno pomoci Jugoslávii, aby se zbavila okupantů v Kosovu, vedených Kouchnerem, pranýřovat neslýchané lži novinářů Západu.

Německý profesor práva W. Richter uvedl, že USA znova zahájily údobí vojenského násilí po likvidaci vojenských bloků, pro své cíle marginaIizovaly OSN. Citoval neuvěřitelné lži německého ministra obrany Scharpinga a informace z Ministerstva zahraničí s tím, že situace v Kosovu byla podvodně vylíčena. Nebylo vyvražďování a vypuzování Albánců před bombardováním. Profesorka J. Guskova (Rusko) líčila, jak NATO zastrašuje státy a jak se snaží kontrolovat OSN a OBSE. NATO zcela ilegálně začalo sankce proti Jugoslávii, když začalo patrolovat na Jadranu, protipráv­ně uznávalo (USA) země vzniklé rozpadem Jugoslávie. NATO/USA nenabízí mír, jen diktují své podmínky. Yang Dazhou z čínské Akademie věd přednášel, jak USA připravily divokou propagandu dezinformací o Kosovu. Svět nemůže být ovládán jednou vládou, která, aby si ulehčila práci, démonizuje vůdce, kteří se jim nelíbí pro samostatný postoj. Intervencionismus, dvojité standardy, arogance a hegemonie jsou hlavní charakteristiky poslední imperialistické supervelmoce... Fidel Castro úspěšně přežil 8 amerických prezidentů. Vynikající projev měl už velmi starý Sir Alfred Sherman, známý britský novinář a historik (byl i poradcem Lady Thatcherové). USA má ve své historii obrovskou genocidu, vyhubení Indiánů, z 8 000 000 na 800 000, statisíce mrtvých při dobývání Filipín před 100 lety, expanzionismus vůči Mexiku. US velvyslanec v Bělehradě W. Zimmermann velmi napomohl krveprolití v Bosně a Hercegovině, když slíbil Izetbegovičovi neomezenou podporu vlády USA.

Chorvatsko významně přispívalo Kohlovým tajným fondům. Německo zahájilo nynější rozbíjení Jugoslávie. Srbsko za I. světové války ztratilo 1/3 svých obyvatel, za 2. války také velmi trpělo... Tito tím, že zcela neprávem udělal z muslimů národ, velmi ublížil ve své srbofobii Srbům, velmi pomáhal Albáncům proti Srbům. Za komunis­tický (Titův) režim v Jugoslávii nese velikou zodpovědnost Británie. Británie i dnes podporuje škipetáry (Albánce). Karadžič je srbský národ­ní hrdina. Americký profesor univerzity New York John Catalinotto, nejbližší spolupracovník Ramsey Clarka, organizátora soudu pro váleč­né zločiny vlády USA v Jugoslávii, zahájil svůj projev srbsky Ať žije Jugoslávie (Zivela Jugoslavija!). Protože jsou USA nejmocnější, před­stavují pro svět největší nebezpečí. Plány na útok proti Jugoslávii mělo NATO v programu již od srpna 1998. Válkou proti Jugoslávii zachránil Washington NATO pro své nové cíle. Je nutno zrušit NATO, ukončit sankce proti Jugoslávii, zaplatit reparace za válečné škody, organizovat Tribunál proti zločincům NATO (Clinton a spol.) Tribunál bude zasedat v polovině června v New Yorku.

Kanadský profesor ekonomie (univerzita v Ottavě) Michel Chossudovsky vysvětlil, jak už Reaganova vláda chystala destabili­zaci Jugoslávie za pomoci Světové banky a MMF (Mezinárodního měnového fondu), podněcováním bankrotů důležitých podniků. Mise OSN v Kosovu prakticky zavedla organizovaný zločin, což NATO využívá. Hashem Thaci je zločinec a šéf narkomafie - obchod s dro­gami samofinancuje terorismus. Americký člověk Kofi Annan by měl být souzen, že vede na výplatní listině OSN Agima Ceku (je na sezna­mu válečných zločinců v Haagu), bývalého velitele teroristické orga­nizace UCK, nyní velitele MTK (tzv. obranného sboru Kosova). Ruský generál L. V. Luškov podotkl, že ani Evropská unie, ani Rada Evropy neměly námitky, když NATO zničilo mezinárodní právní řád svou agresí v Jugoslávii 24. března 1999. Holbrooke těsně před agre­sí nepřišel do Bělehradu jednat, ale aby dal ultimatum, které by žádný politik nemohl přijmout, protože by znamenalo okupaci země. Veliký ohlas měl projev indického generála Satishe Nambiara, prvního velitele UNPROFOR v Jugoslávii. - NATO porušilo veškeré smlouvy a napadlo suverenní stát, člena-zakladatele OSN, zakladatele hnutí nezúčastněných, bombardovalo národ, který vedl válku proti nacistic­kému Německu.. Agrese NATO pomohla utvořit strategické partnerství Ruska, Číny a Indie. Profesor Rajko Doleček citoval řadil amerických, britských, francouzských i německých novin o neuvěřitelných dezinformacích až lžích předních západních státníků v souvislosti s počty mrtvých v Kosovu, dále citoval doslova fantastické, výmysly tzv. očitých svědků z řad albánských uprchlíků, poučených. co mají říkat od UCK (např. místo 700 těl zabitých Albánců v dolech Trepča nenašla komise z Haagu ani jedno tělo). Uvedl propagandistickou přípravu pro kosovské dezinformace britského »historika“ Noela Malcolma,   (Kosovo - Krátká historie) a lži dalšího britského historika David-Pryce Jonese, že ustašovský koncentrační tábor Jasenovac vedli Srbové. Pražský publicista Jiří Müller se divil Evropě, že tak lehkomyslně přeměnila Kosovo v semeniště terorismu a obchodu s drogami, a že si neuvědomuje nebezpečí islámského tero­rismu, že existuje jakási vnitřní cenzura médií, která »dovoluje« zveřejňovat jen některé zprávy. Podtrhl stoupající počet problémů v sou­vislosti s globalizací.

 

Významným řečníkem z německé spolkové republiky byl admirál Elmar Schmähling, který rezignoval na své postavení pro nesouhlas s doktrínou NATO. Zkušenost s agresí NATO proti Jugoslávii je špat­ná a zůstane takovou, pokud nebudou potrestáni ti, kteří zločiny spá­chali. Pokud se tak nestane, bude umožněno použít sílu k »řízeni« kri­zových situací. V Jugoslávii bylo záměrné zabíjení civilistů. Tribunál pro někdejší Jugoslávii by měl zahájit stíhání za zločiny organizace NATO... Admirál Schmähling se později velmi aktivně účastnil práce na souzení zločinců z NATO v Berlíně (»Mezinárodní tribunál o váleč­ných zločinech spáchaných Spojenými státy a NATO«) 3. června a v New Yorku 10. června 2000. Polský univerzitní profesor Adam Lopatka citoval rezoluci Valného shromáždění OSN (1994) silně odsuzující terorismus: »Kriminální činnost s úmyslem nebo vypočíta­ná, aby vyvolala stav teroru u občanstva, u skupiny lidí, u jedince pro politické účely, není v žádném případě ospravedlnitelná, ať už jsou uvá­děny jakékoli názory politické, filozofické, ideologické, sociální, etnic­ké, náboženské, které by to měly ospravedlnit.« Nic nemůže osprave­dlnit terorismus UCK v Kosovu. Dále prof. Lopatka cituje britského profesora Colina Warbricka (Univerzita v Durhamu): »Žádný násil­ný skutek secesionisty, vzbouřence, dokonce i osoby jednající s huma­nitárními úmysly není legitimní, a ti, kteří provádějí toto násilí, nemají žádnou ochranu před zákony té země... zákon o lidských právech nedá­vá oprávnění jedincům používat násilí proti vládě státu...« Indický právník B. S. Chimni (Univerzita D. Nehrúa, New Delhi) řekl, že »nezákonné letecké údery NATO závažně podkopaly autoritu a integ­ritu mezinárodního právního systému a Západ očekává, že ostatní budou hrát podle pravidel mezinárodního práva, zatímco se on sám necítí těmi zákony omezován.« Profesor mezinárodního práva Milan Bulajič (ředitel Muzea genocidy v Bělehradě) uvedl, jak byl velký a podrobný materiál o zločinech muslimské vlády ze Sarajeva proti bosensko-hercegovskýrn Srbům a o zločinech chorvatských secesionis­tů proti chorvatským Srbům (např. v oblasti Vukovaru) zcela vynechán z projednávání Tribunálu v Haagu. Mluvil o »genocidním postupu proti všemu pravoslavně-křesťanskému v Kosovu, svatyním a památkám. Bernard Kouchner je vinen za spolupachatelství, za geno­cidu srbského národa. Kladně hodnotil zprávy J. Dienstbiera.

Prof. politických věd Bhim Singh (Kašmír) zvolal: »Jaký je rozdíl mezi chováním USA a mezi tím, co Hitler udělal velikému srbskému náro­du?! A pak ještě (USA/NATO) podporuje teroristické skupiny a osla­vuje jejich zločiny před očima celého světa! To nemůže odpustit žádná civilizace, nemohou to zapomenout dějiny. Velký potlesk sklidil německý novinář Thomas Deichmann, který spolu s G. Kenneym (USA) a M. Humem (Británie) odhalil podvod západních médií v souvislosti se záchytným táborem Trnopolje (u Banja Luky) a vychrtlým Muslimem Fikretem Aličem: za vysokým ostnatým drátem byla TV skupina Penny MarshalIové z britské lTN a NE tzv. vězňové, včetně F. Aliče. Trapná zaujatost britského soudu odsoudila britský měsíčník L. M. k obrovské pokutě za to, že údaje o podvodu zveřejnil, čímž »pošpinil« jméno ITN - ne však kvůli tomu, že informace o pod­vodu byla nepřesná. Vychytralí právníci a peníze udělali své. Vláda kancléře Schrödera podporovala vznik války. CIA podniká řadu akcí, aby destabilizovala situaci ve Vojvodině, aby povzbudila některé separatistické kruhy. NATO/CIA má také plány zacílené na odtržení Černé Hory od Jugoslávie. Velko Vlkanov, univerzitní profesor z Bulharska vysvětlil, že jeho země měla účast na agresi NATO tím, že otevřela vzdušný prostor agresorům NATO. Ani prokurátorka z Haagu paní Del Ponte, ani bulharská prokuratura neodpověděly pro­fesorovi na jeho obžalobu vůdců NATO a bulharských vládních činite­lů.

 V bojovém duchu proběhla diskuse reverenda C. K. W. Guán-­Walberga, doktora filozofie, t.č. v Pennsylvanii (USA). - »Tribunál pro válečné zločiny by měl soudit primárně Clintonovce, tj. Billa a Hillary (ta v rozhovoru s reportérkou L. Franksovou řekla: 'Nutila jsem ho, aby bombardoval!' Reverend je členem významné Mezinárodní etické ali­ance (lEA). IEA a více skupin ze zemí NATO ostře vystupuje proti obhajobě činnosti NATO v Jugoslávii. Obžaloba proti Miloševičovi je problematická, proti Clintonovi a spol. jasná. Zločiny NATO by mohly projít beztrestně, pokud média, právnická komunita, politici a duchov­ní neprokáží morální a etickou integritu, která v odeznívajících letech druhého milénia tak chyběla. Jako první by měla odejít Carla del Ponte, hlavní žalobkyně Tribunálu v Haagu, u toho soudu by neměl zasedat žádný soudce ze zemí NATO. Obžaloba podaná organizací IEA u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu  proti Clintonovi, Cohenovi a ostatním vůdcům zemí NATO za útočné akce V Jugoslávii, které nebyly nezbytné pro obranu národních zájmů USA…

A ten neexistující „masový exodus“ Albánců byl údajně příčinou pro „humanitární intervenci“. (Prof. Dr. Rajko Doleček, DrSc., Žaluji, str. 217-222.)