Jdi na obsah Jdi na menu
 


Konec války o sirotky

2. 2. 2020

Konec války o sirotky

 

   Místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) jednoznačně prohlásil, že žádný přesun malých syrských sirotků z Řecka do Česka se nebude konat. Důvody pro toto rozhodnutí jsou tři. Řecká strana nenabízí malé děti, nýbrž muže na prahu dospělosti, nejedná se o Syřany, ale o Afghánce a Pákistánce, a nelze dost dobře ověřit, zda jde skutečně o sirotky.  

   Pokud je protistrana reprezentovaná europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) a některými neziskovými organizacemi schopná vnímat realitu, mělo by takové zdůvodnění stačit, déle než rok trvající válka o sirotky může být ukončena. Jako po každém boji, také nyní nastal čas začít sčítat ztráty. Je jich dlouhá řada, proto vyjmenujme jen některé.

   Patří mezi ně další důkaz účelovosti jednání politiků. Přetahování o syrské sirotky od samého počátku sloužilo spíše než zájmům opuštěných dětí zájmům těch, kdo potřebovali najít další střelivo k palbě na premiéra, potažmo na vládu. Namísto věcné argumentace spustili mohutné salvy afektů a citového vydírání. Nezajímala je právní stránka věci, nezajímaly je bezpečnostní aspekty, nezajímal je postoj Sýrie, v podstatě je nezajímali ani samotní sirotci. Potřebovali vylíčit premiéra jako nelidu bez kousku citu pro trpící nevinné křehké bytosti. Zneužívání humanitárních motivů pro politické účely patří k tomu nejnižšímu, s čím se v naší politice setkáváme.   

   Dále se potvrdilo, že některé nevládní organizace mají ambice být státem ve státě. Vyvíjejí nátlak na přijetí závažných rozhodnutí, aniž by nesly sebemenší zodpovědnost za možné dopady takových rozhodnutí. Pokud by se integrace takzvaných sirotků nezdařila, pak politické, ekonomické a bezpečnostní důsledky neponese žádná z neziskovek, ba ani poslankyně Šojdrová. Ponesou je představitelé státu, občané a daňoví poplatníci.

   Šrámy utrpěla také sociální demokracie. Nechce se ani věřit, že by ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se pro přijetí sirotků opakovaně vyslovoval, vůbec netušil, že nepomáhá opuštěným dětem, nýbrž těm, kteří by rádi, aby jeho stranu opustil zbytek voličů. Činit stranu nečitelnou pro její sympatizanty, to není dobrá taktika. Tyto ztráty ovšem bude možno sečíst teprve až po volbách.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář