Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komu sloužil P. Nečas a jeho vláda?

28. 1. 2022

Komu sloužil P. Nečas a jeho vláda?

 

Dvojnásob dobrá zpráva

Médii proběhla informace, že bývalý předseda ODS a bývalý premiér Petr Nečas vzal jako jeden ze svých vedlejších úvazků poradenskou činnost a hájení zájmů miliardáře a majitele finanční skupiny.

Jedná se o dobrou zprávu, a to hned ve dvou ohledech. Dokud byl Petr Nečas ještě ve vysokých stranických a státních funkcích, bylo hájení zájmů finančně silných skupin a nejmajetnějších částí populace jeho nikoliv vedlejším, nýbrž hlavním úvazkem.

Jistě ho nikdo nepodezříval, že on a celá jeho strana hájí snad zájmy zaměstnanců, či dokonce odborářů, anebo třeba občanské společnosti, nebo, nedej bože, seniorů.

Jeho otevřený přechod do služeb finančně silného subjektu rozhodně není nějakým převlékáním kabátu. Reformy, které v rámci několika vlád prosazoval na plný úvazek, ani příliš nezakrývaly, komu v prvé řadě prospívají. .

Rovná daň nijak nepomohla lidem s průměrnými příjmy, penzijní reforma byla nevýhodná pro více než polovinu mužů a zhruba dvě třetiny žen, sociální reformy, které zaštiťoval, komplikovaly život pouze sociálně potřebným.

Na to, komu nakonec prospějí  církevní restituce, jimiž korunoval své premiérování, si musíme  ještě nějakou chvíli počkat. Už  brzy uvidíme, zda prospějí lidem i odkázaným na charitu, anebo  spíše podnikatelům s nemovitostmi a developerským firmám, do jejich služeb se už konečně otevřeně hlásí. ]

Jde nepochybně o dobrou zprávu ještě v jednom ohledu. Dokud Petr Nečas v čele státu usnadňoval život majetkové a příjmové elitě, činil tak za peníze daňových  poplatníků.  Ještě dříve, než se měly střední vrstvy šanci začít bránit, jak je k tomu vyzýval transparent ODS, odešel ten, který jim nijak neprospíval, zadním vchodem z politické scény.

Petr Nečas nyní hájí zájmy těch nejbohatších přímo za jejich peníze. To je mnohem čistší řešení, než kdyby si přitom. nechal tak jako dřív platit těmi, kdo na jeho politiku dopláceli.

Střední a nižší vrstvy na tom u nás nejsou až tak dobře, aby si mohly dovolit sponzorovat politiky, kteří hájí zájmy někoho jiného. Takový sponzoring byl z hlediska nejen příjmově nižších, ale i středních vrstev opravdu životem nad poměry.

Prof. Jan Keller. Sociolog. Právo, 29.1.2014

 

Poznámka: V současné době se zdá, že naše média se snaží P. Nečase i jeho asociální a protinárodní vládu, která nadto ještě i morálně zkolabovala, rehabilitovat. Domníváme se, že takovýto pokus je zavrženíhodný. Lidé musí vidět, že ten, kdo zklamal jako Nečas, např. i Kalousek, Schwarzenberg a hlavně Drábek, musí být alespoň přiměřenou dobu na ošklivci. Za hrubé chyby, za bezcharakternost, se nedávají jedničky ani dvojky. Pokud média v tomto pokusu by pokračovala, sama by si vystavila známku své nedostatečnosti..