Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komu máme věřit, ptá se Putin. Inu nikomu

10. 12. 2022

Komu máme věřit, ptá se Putin. Inu nikomu

 

10.12.2022 10:57

Angele Merkelová zdá se šokovala svými posledními výroky téměř každého. To, že uvedla, že protahovala jednání o realizaci Minských dohod, které jinak byly jasné a měly vytvořit z Doněcka a Luhanska samosprávné, autonomní oblasti, byť formálně v rámci Ukrajiny, aby posílila vojenskou připravenost Ukrajiny na předpokládaný budoucí vojenský konflikt s Ruskem asi nepřekvapilo jenom Putina.

Kolik to bylo zbytečných jednání navozujících atmosféru naděje, že i v této východní končině Evropy nastane pokoj a klid, kolik úsměvů a zbytečných tlachů, které trvaly roky.

A jak nyní uvedla. Vše to byla šalba a podvod. Alespoň ona (a Macron se zatím nevyjádřil) měla jediný cíl, totiž, aby minské dohody realizovány nebyly.

Každý chápe, že splnění dohod, by odstranilo, zřejmě nejdůležitější důvod k vypuknutí následné ruské invaze a tak s klidem můžeme Merkelovou označit jako možná nejvýznamnější pachatelku současné krize, která díky následným s schizofrenním sankcím Západu a bohužel zejména EU zachvátila i nezápadní svět.

Kdyby měl být někdo dán na pranýř světového soudu, byla by to ona. Ale v zásadě nikoho dnes už tato ženština nezajímá.

Co ale každého z nás zajímá, zda vůbec je možné nějaké jednání mezi Ruskem a Západem. A odpověď správně zní. Ano, ale až Rusko jak na frontě vojenské, tak i na frontě ekonomické porazí své nepřátele, tedy i nás…

Vladimír Putin zjevně byl hluboce zaskočen a jeho slova na margo Merkelové jsou otevřená a zklamaná. Představa, že se po roky stýkal s někým, kdo ho chtěl jménem Západu zničit byla pochmurná.

Nuže, co řekl:

„Upřímně řečeno, bylo to pro mě naprosto nečekané. Je to zklamání.

Upřímně řečeno, nečekal jsem, že to od bývalého kancléřky uslyším, protože jsem vždy předpokládal, že vedení SRN je k nám upřímné.

Ano, samozřejmě byli na straně Ukrajiny, podporovali ji, ale přesto jsem si myslel, že německé vedení vždy upřímně usilovalo o urovnání na principech, na kterých jsme se dohodli a kterých bylo dosaženo i v rámci minského procesu.

To jen dokazuje, že jsme udělali vše správně, pokud jde o zahájení speciální vojenské operace. Ukázalo se, že tyto minské dohody nikdo nehodlá plnit. Vedení Ukrajiny podle slov bývalého prezidenta Porošenka také řeklo, že se k tomu nechystá, podepsalo je, ale nehodlá je realizovat.

Přesto jsem spoléhal na to, že ostatní účastníci budou upřímní.

Ukázalo se, že nás také klamali a smyslem bylo pouze napumpovat Ukrajinu zbraněmi a připravit ji na boj. Zřejmě jsme se nestihli zorientovat, abychom byli upřímní.

Možná jsme s tím měli začít dřív. Stále jsme však doufali, že se nám podaří dosáhnout dohody v rámci minských dohod.

Nyní je tu otázka důvěry. Ale důvěra je téměř nulová. Jak vyjednávat? O čem? A je možné s někým vyjednávat? Kde jsou záruky? To je otázka!

Nakonec se ale stejně budeme muset dohodnout.

Mnohokrát jsem řekl, že jsme na tyto dohody připraveni, jsme otevření, ale nutí nás to přemýšlet o tom, s kým jednáme.“

Vracím se ke slovům Putina, že ta válka bude trvat dlouho a neexistuje nikdo na Západě, s kým by se mohl důvěryhodně dohodnout.

Když ho podvedla politička, která po 16 let budovala svou image jako mírotvorce a hledačka kompromisů, jak může věřit těm současným, kteří sem tam prohodí konejšivá slůvka ve vztahu k Rusku, ale zároveň schvalují další a další sankce a posílají zbraně.

Já jenom, abychom si přestali dělat iluze.

Věc je jasná: Buď bude poraženo Rusko, nebo Západ. A to bude trvat možná roky…

Co jsme si jako Západ navařili, budeme muset sníst. A chutné to nebude.

Asi tak přátelé…

Jiří Vyvadil

vaše věc.cz