Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kompromis se jistě najde

24. 3. 2020

Kompromis se jistě najde

 

   Náhoda tomu chtěla, že se v tentýž den protnuly dvě zprávy, které velice výmluvně svědčí o absurdnosti světa, ve kterém žijeme.

   Jedna z nich sděluje, že někteří politici našich opozičních stran trvají na navyšování rozpočtu na zbrojení a na urychleném nákupu těžké vojenské techniky. Ta druhá mluví o tom, že Islámský stát vyzval své bojovníky, ať raději necestují do Evropy. Pokud již v Evropě jsou, mají se vrátit urychleně domů, na mnohem bezpečnější Přední východ.

   Těžko se ubránit rozpakům, pokud obě informace porovnáme. Česká republika za velkého jásotu svých spojenců před třiceti lety zrušila svůj zbrojní průmysl. Zlikvidovala ho pro jistotu i Slovákům, což k udržení společného státu určitě nepřispělo. Ti sami zahraniční přátelé, kteří nás tehdy uznale poplácávali po ramenou jako velké mírotvůrce, na nás nyní tlačí, abychom se zadlužovali za účelem nákupu jejich přebytečné vojenské techniky.

   Je snad tohle ta promyšlená obranná strategie, při jejíž tvorbě se v příslušném ministerském křesle vystřídalo již tolik nekompetentních mužů a žen? Jakýsi lidovecký politik, který jako jeden z mála ještě ministrem obrany nebyl, s vážnou tváří tvrdí, že armáda se nesmí stát obětním beránkem. Státnicky navrhuje zvýšit státní dluh, tedy udělat obětního beránka z našich dětí.

   Politička ODS zase radí přestat zvyšovat důchody a platy a věnovat peníze na nákup dalších a dalších zbraní, jejichž prodejem si naši spojenci potřebují vylepšit obchodní bilanci. Jak vidno, zájmy našich občanů jsou pro ODS vždy na prvním místě.

   Jediný náš oficiální nepřítel, tedy Islámský stát, radí svým teroristům, aby se honem vrátili domů, protože v Evropě, jejíž politici nikdy nešetří slovy o věčném míru a trvale udržitelné prosperitě, jde už vážně o život. Teroristé dostali za úkol mýt si třikrát denně ruce, aby něco nezanedbali.

   Také naši politici by si měli v klidu sednout, zchladit hlavy pod 38 stupňů a domluvit nějaký kompromis. Mohli by se shodnout třeba na přednostní výrobě roušek pro armádu. Jinak totiž hrozí, že by naši po zuby vyzbrojení vojáci mohli v průběhu bojů nepřítele nakazit.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář