Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice

23. 2. 2022

Komentář Velvyslanectví Ruské federace v České republice

 

23. února 2022 velvyslanec Ruské federace v České republice A.V.Zmejevskij byl pozván na MZV ČR k rozhovoru s náměstkem ministra zahraničních věcí ČR M.Smolkem.

 

Česká strana přišla se sadou známých obvinění Západu vůči naší zemi v souvislosti s uznáním Moskvou nezávislosti Doněcké a Luhanské lidových republik. Důrazně jsme odmítli jako nepodložená obvinění Ruska z přípravy «agrese vůči Ukrajině» a fámy o vstupu ruských jednotek na ukrajinské území.

 

Argumentovaně jsme vysvětlili všechny okolnosti, které vedly k přijetí ruským vedením tohoto nelehkého rozhodnutí. České straně byly předány materiály, které jasně svědčí o porušování Kyjevem Minských dohod, a také desítky fotografií obětí zločinů spáchaných ukrajinskou armádou a nacionalisty na civilistech v DLR a LLR. Situaci, kdy došlo k hrubému porušení jazykových, vzdělávacích a kulturních práv části obyvatel země, by měli znát i Češi ze svých vlastních historických zkušeností.

 

Upozornili jsme na odpovědnost západních partnerů, kteří sedm let povzbuzovali Kyjev k odmítání plnění Minských dohod. Připomněli jsme nedávné dodání Českou republikou Ukrajině více než 4 tisíc dělostřeleckých granátů, čímž se Praha tak chlubí (jak to odpovídá směrnici EU o zákazu dodávek zbraní do regionů, kde by to mohlo vést k porušení mezinárodního humanitárního práva a prohloubit vnitřní ozbrojené konflikty?). S takovou podporou kijevská vláda pokračovala v ostřelování civilních objektů, zabíjení civilistů, páchaní teroristických útoků a v sabotáži jednání v rámci třístranné Kontaktní skupiny a «normandského formátu» a de facto vystoupila z těchto dohod.

 

Poskytli jsme mezinárodněprávní opodstatnění uznání nezávislosti DLR a LLR. Odmítli jsme tvrzení české strany o porušení v této souvislosti Ruskem mezinárodních závazků a základních principů mezinárodního práva, které «při jejich výkladu a použití jsou vzájemně propojeny a každý princip se má posuzovat v kontextu všech ostatních principů» (včetně rovnoprávnosti a sebeurčení národů).

Doporučili jsme českým partnerům, aby místo toho, aby vyhrožovali dalšími sankcemi (na nichž naše země má plné právo odpovědět), usilovali o to, aby spolu s dalšími «sponzory» Kyjeva zkrotili agresivní zápal ukrajinské strany a nasměrovali situaci k politickému a diplomatickému řešení.

Russian Foreign Ministry - МИД России

   
Přišlo e-poštou

LS