Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kolonizace českých zemí, Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

25. 6. 2021

Kolonizace českých zemí

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Dr. Ant. Boháč, ve svém článku v „Národní čítance“  z roku 1918  ukázal, kde se v novém Československu vzala německá menšina. Tu historii by měl znát každý Čech. Dnes jako tehdy. Zopakujme si ji alespoň ve stručnosti.

 

Autor sleduje  rozložení slovanských  kmenů na území Evropy v 2. polovině 1. tisíciletí. Je to i počátek vývoje národa Čechů a Slováků. Je to  počátek vývoje ze společných kořenů  

přicházejících slovanských  kmenů, které se usadily v českých zemích a v horních Uhrách. Jejich území bylo mnohem rozsáhlejší než  je dnes. Sahalo do Pruského Slezska, k Dunaji, hluboko do nížiny uherské.

 

Vpád Maďarů a příchod německých  kolonistů do Alpských krajin oddělil Slovany západní a severní od Slovanů  jižních. Mohutná německá kolonizace v zemích Českého  království nastala  za posledních Přemyslovců a za prvního Lucemburka. Pohraniční pás se postupně poněmčil, uvnitř zemí vznikly četné ostrovy přistěhovalých německých obyvatel.

 

V 2. polovině 14. století  byl příchod německého  obyvatelstva zastaven. A v té době přišlo památné   husitské hnutí, které přineslo mocné společenské změny a povzneslo národní vědomí. Jeho vlivem došlo i  k zániku většiny německých ostrovů v české jazykové oblasti. Došlo i k zúžení německého pohraničního pásu.

 

Hospodářský vývoj  v 16.století vyvolal  opět vlnu kolonizace a poněmčení měst.

Neobyčejnou měrou bylo poněmčování  posíleno zhroucením českého stavovského povstání r. 1620. Množství českých evangelických rodin (naprostá většina obyvatelstva) bylo nuceno pro víru opustit vlast a celé kraje byly hrůzami války 30leté  vylidněny. V 18. století poněmčovánívyvrcholilo odnárodněním prořídlého městského obyvatelstva a usazením nových německých osadníků.

 

Jen poddansko-nevolnický  rolnický venkov zůstal odnárodnění ušetřen.

Vlastní jádro lidu se neodcizilo svému jazyku.

Od konce 18. století nastává změna. Po zrušení  nevolnictví se zdvihá vlna národního probuzení,  v 19. století český živel začíná zase do měst  pronikat a česká vlast se dík buditelům a obrozenskému hnutí  stává zase vlastí českého národa. Z kolonizátorů zůstávají ostrůvky menšin v pohraničí. 

Tady autor, vítající vznik Československé republiky r. 1918,  přirozeně svůj výklad skončil. Historii mezi dvěma válkami již psali jiní autoři.