Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koalice opodemokratů

31. 10. 2020

 Koalice opodemokratů

„Společně odrazíme síly zla a zajistíme spravedlivou a rozumnou vládu!“ stojí u obrázku, na kterém pózují předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf ODS Petr Fiala a předseda lidovců Marian Jurečka před sochou T. G. Masaryka v Praze na Hradčanském náměstí.

Jedná se o fotografii pořízenou v úterý ve chvíli, kdy lídři stran oznamovali vznik koalice do sněmovních voleb v roce 2021.“ (Novinky.cz , 30.10.2020)

Koalice Tří je silně poznamenána minulostí. Sám „budoucí premiér české vlády“, pan P. Fiala, je znám jako spoluorganizátor spanilých jízd Otty Habsburka a jeho asistenta B. Posselta na Moravu, kde tehdy hlásali myšlenky panevropské. P. Fiala tehdy byl vůdčím funkcionářem Panevropy na Moravě. Pokud je nám známo, jeho vztahy k B. Posseltovi, dnes již předsedovi německé Panevropy a předsedovi lasndsmanšaftu, dále trvají.

Pan M. Jurečka je předsedou KDU. Jejími členy jsou dosud, jak se domníváme, dobře známí vlivní přátelé „sudetoněmecké věci“, pánové D. Herman a P. Bělobrádek. Ještě nedávno tiskli kliky v nejednom domě v Bavorsku, zřejmě i v „Sudetoněmeckém domě v Mnichově“, sídle „sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL). Když mluvil D. Herman na sjezdu SL, nejedno oko nezůstalo suché. Byly to slzy radosti.  Pan Bělobrádek sám sebe označil za sudetského Čecha a je známý i tím, že se zabýval „tvůrčím způsobem“ termínem „Sudety“.

KDU byla též domovskou stranou pana J. Čižinského, který od svých mladých let spravoval zahraniční  vztahy strany a nejednou dlel v Německu. Také měl velmi blízko k organizaci „Antikomplex“, bratrskému subjektu SL. Nyní pan J. Čižinský zakládá organizaci, za pomoci milionchvilkaře M. Mináře, která též očekává vítězství v příštích parlamentních volbách.

A pokud jde o TOP09, je známá jako nejpravicovější strana v republice. Nikdo z nás nezapomněl na mnohé hrubé přešlapy pana K. Schwarzenberga a dalších vůdčích duchů této strany, již nyní vede paní Markéta Pekarová Adamová.

Snad ještě jednu zajímavost. V době, kdy byl K. Schwarzenberg ministrem zahraničí ČR, poskytl rozhovor jedné německé novinářce. Sdělil ji, že se necítí být Čechem, ale Böhmem. Samozřejmě se u nás o tomto jeho „projevu vlastenectví“ nepsalo. Vše jsme se dozvěděli z německých médií.

A pro úplnost. Existuje ještě další opodemokratická koalice – „Koalice Dvou“, a to Pirátů a STANu. I ono si brousí zuby na vítězství v parlamentních volbách.

Ani jedna z těchto koalic, pokud by zvítězila ve volbách, není pro nás zárukou cesty k lepším poměrům v republice. Spíše naopak. Lze se domnívat, že by došlo ke zhoršení  sociálních poměrů u nás. 

Ale vraťme se ke koalici Tří! Jaký má program? Nevíme. Snad nám ho v brzké době představí. Doufejme, že do něj zapracují i to nejdůležitější z následujícího odkazu TGM: „ Pokud předně běží o Němce v našich zemích, je náš program znám dávno; území, obývané Němci, je území naše a zůstane naším. My jsme vybudovali svůj stát, my jsme jej udrželi, my jsme jej budovali znova; přál bych si, aby naši Němci při tom pracovali s námi - to by byla lepší politika než jejich pochybené úsilí nynější. Pochybuji ovšem, a počítám s tím, že jsou v těžké situaci; přiznávali, bohužel, pangermánský výbojný program protičeský příliš ochotně, nepochopili světovou situaci, byli zpiti prvotními zdánlivými úspěchy; naši Němci stali se obětí falešného prolhaného rakušáctví a krátkozrakých Habsburků. Je psychologicky pochopitelné, že teď nemile nesou, že se tak osudně zklamali a že jsme měli a máme pravdu my.

Opakuji: my jsme vytvořili náš stát; tím se určuje státoprávní postavení našich Němců, kteří původně do země přišli jako emigranti a kolonisté. Máme plné právo na bohatství našeho území, nezbytného pro průmysl náš i Němců mezi námi. My nechceme a nemůžeme obětovat naše značné menšiny české v takzvaném německém území. My jsme také přesvědčeni, že hospodářský prospěch odkazuje naše německé krajany k nám. Závisí na nich, aby se k nám postavili správně. Ať si vzpomenou, že roku 1861 spolu s námi žádali císaře, aby se dal korunovat na českého krále. Přeji si upřímně, abychom se co nejdříve dohodli. Přiznávám se, nám je těžko zapomenout, že naši Němci a Němci v Rakousku vůbec přijímali nelidské krutosti rakouské a maďarské soldatesky bez protestu, nám je těžko zapomenout, že naši Němci dávali nejzuřivější kontingent pangermanismu. Ale přesto je přijmeme rádi, jestliže se rozhodnou ke spolupráci. Nikdo nám nemůže zazlívat, budeme-li po tolika trpkých zkušenostech opatrní, ale ujišťuji, že minority v našem státě budou požívat úplných národních práva občanské rovnoprávnosti. Americká republika podjala se raději občanské války, než by byla připustila secesi svého Jihu. My nikdy nepřipustíme secesi našeho smíšeného severu. Vybudováním opravdu demokratické samosprávy máme vhodný prostředek pro rozřešení národnostní otázky. Přímočaré rozdělení pro velikou a zvláštní smíšenost není možné, a problém není pouze národnostní, nýbrž také a do značné míry sociální.“ (Z poselství T.G. Masaryka revolučnímu Národnímu shromáždění z 22. prosince 1918)

Čas vše ukáže.  Nyní sledujme aktivity uvedených koalic. Ta Čižinského bohužel zatím pracuje téměř v utajení. Ale postupem doby, jak se budou blížit parlamentní volby, i ona bude muset s programem ven, na veřejnost. A pak budeme moci dále hodnotit.

Dr. O. Tuleškov

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář