Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klaun lepší šaška

3. 10. 2021

Klaun lepší šaška

Marek Řezanka

 

Neexistuje snad symboličtější tvář Demobloku, než je senátor Pavel Fischer. Však také kandidoval sice jako „nestraník“, ale s podporou ODS, TOP09, KDU-ČSL, ale i STAN.

 Pavel Fischer mimo jiné tvrdil, že Miloš Zeman je údajně dezorientován a není schopen vykonávat svou funkci. Tímto svým postojem dokonce výrazně vybočil z běžné senátní antipatie vůči naší hlavě státu a zařadil se po bok odpornou lež hlásajícího S. Bartíka, který úmyslně vypustil hoax o Zemanově údajné rakovině, aby ho poškodil ve volbách.

 My jsme dospěli k závěru, že předložené dokumenty nemají dostatečnou intenzitu a rozsah k tomu, aby byl aktivován článek 66 Ústavy", prohlásil předseda ústavně právního výboru Tomáš Goláň z klubu ODS a TOP 09. „Tam musí existovat natolik závažné objektivní důvody, které mu (prezidentovi) znemožňují vykonávat tu funkci. A já tady vidím spíš tu subjektivní stránku. To, že se nám pan prezident nelíbí a že si myslíme, že nekoná tak, jak nám se líbí, to přece není důvod k tomu, abychom ho zbavovali pravomocí. Na tom jsme se shodli všichni, jak na výboru, tak na komisi, tak i ústavní právníci", dodal Goláň.

 Po Václavovi Láskovi, který si v minulosti vymyslel „x“ bodů, kdy měl prezident republiky porušit Ústavu České republiky, se nyní veřejně znemožnil P. Fischer, který by rád na Hrad kandidoval.

 Sám ovšem prokázal jak neznalost ústavy, tak svou enormní zaujatost proti M. Zemanovi. Snad se tedy z boje o Hrad aspoň dostatečně diskvalifikoval.

 Připomíná mi amerického prezidenta, Joea Bidena, který na otázku, zda si myslí, že Vladimir Putin je zabiják, odpověděl kladně. Řídí se zjevně pořekadlem: „Podle sebe soudím tebe.“ Tento dlouhodobý americký senátor (za stát Delaware) byl v letech 2009-2016 viceprezidentem – a v této funkci byl zodpovědný za svržení téměř sto tisíc bomb na Irák, Sýrii či Afghánistán. Když už tedy někoho chceme nazvat zabijákem, zde by to bylo příhodné.

 Vizitku si ovšem dávají i strany, jež P. Fishera podporují, tedy koalice SPOLU a část koalice Piráti-STAN. Názorně ukazují, že jim nezáleží na ústavnosti či právu, ale pouze slepé ideologii, kdy jsou proti svému protivníkovi ochotny použít doslova cokoli.