Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kennedy- Role USA je pro ukrajinský lid hrozná

29. 6. 2023

Kennedy- Role USA je pro ukrajinský lid hrozná

29.6.2023 13:43

Demokratický prezidentský kandidát Robert F. Kennedy Jr. ve středu řekl, že role Spojených států v rusko-ukrajinské válce je pro ukrajinský lid „hrozná“, cituje The Hill.

"Zanedbali jsme mnoho, mnoho příležitostí k mírovému urovnání této války," řekl Kennedy v živém vysílání celoamerické televizní sítě NewsNation. "Myslím, že způsob, jakým jsme vedli válku, je špatný... je pro ukrajinský lid hrozný."

Kandidát na prezidenta pro rok 2024 řekl, že přesně neví, jak by vyjednaný mír vypadal, ani zda by to znamenalo postoupení ukrajinského území Rusku. Z vytváření podmínek pro válku ale obvinil desetiletí politiky USA a NATO vůči Ukrajině a Rusku.

„Bylo nám řečeno, že jde o humanitární záležitosti. … Ale když byl prezident Biden dotázán, proč jsme tam, řekl, že pro změnu režimu Vladimira Putina,“ uvedl Kennedy. Připomeňme, že počátkem loňského roku Biden poznamenal, že Putin „nemůže zůstat u moci“. Až později tvrdil, že po změně režimu nevolá.

Kennedy také odkazoval na komentáře ministra obrany Lloyda Austina, že mezi cíle USA při pomoci Ukrajině je „vidět oslabené Rusko“. "To je opak humanitární mise, to je mise o opotřebovací válce, ve které umírají lidé Ukrajinci," řekl Kennedy na NewsNation.

Podle soudu Roberta Kennedyho jde na Ukrajině o zástupnou válku mezi Ruskem a Spojenými státy, do které byl vtažen ukrajinský lid.