Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když se dobro vnucuje

19. 6. 2020

Když se dobro vnucuje

 

   Evropská komise vypracovala další dokument, jenž počítá s  rozmísťováním migrantů do členských zemí, které bude možno provádět i bez jejich souhlasu. Děje se tak poté, co bylo opakovaně oznámeno, že od povinných kvót se definitivně upustilo. Nesčetněkrát o tom ujistili své obyvatelstvo také vrcholní politici dotčených zemí.

   V jádru celé tahanice o migranty stojí neschopnost či spíše neochota zabránit nelegální migraci. Není dost dobře možné, aby migraci bránili ti, kdo jsou přesvědčeni o její blahodárnosti. V Evropském paktu o přistěhovalectví a azylu ze dne 24. září 2008 se praví, že Evropa migranty nutně potřebuje kvůli stavu svého trhu práce, kvůli své demografické situaci a také kvůli tomu, že peníze, které migranti posílají zpět do svých domovských zemí, přispívají k jejich rozvoji.

   Zdaleka ne všichni migranti pocházejí ze zemí, které byly vojensky rozvráceny za aktivní spoluúčasti zemí Evropské unie. Bereme-li  bruselské dokumenty alespoň trochu vážně, pak musíme věřit tomu, že naprostá většina migrantů přichází proto, aby zlepšili stav našeho trhu práce a dodali nový demografický impuls naší stárnoucí populaci.  Drobnou odměnou jim za to budou příspěvky, které budou posílat svým příbuzným, dokud se za nimi v rámci slučování rodin do Evropy nepřestěhují, čímž se přínosy pro trh práce a penzijní systém podle předpokladů Komise ještě umocní.

   Nepříjemná situace nastává v případě těch zemí, které tuto nezištnou pomoc skrze migranty odmítají přijmout. Menší státy od Dánska a Rakouska přes Česko a Slovensko až po Estonsko a Lotyšsko si nechtějí nechat dobrovolně vylepšit trh práce a vzpěčují se tomu, aby byl zachráněn jejich penzijní systém.

   Proto musela přijít Komise s návrhem nové podoby unijní migrační a azylové strategie. Dokument je formulován tak, aby zmíněné státy neměly možnost blahodárnému obohacení se vyhnout. Pokud odmítnou přijmout něco, co je zde jen a jedině kvůli jejich dobru, budou k tomu donuceny příslušnými sankcemi. Solidaritu si v Evropě prostě rozvracet nedáme.

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář