Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když dva dělají totéž …

27. 10. 2023

Když dva dělají totéž …

Blíží se 4. listopad, který je v Rusku státním svátkem „Den národní jednoty“ – mimochodem - datum, které mělo před lety primárně za cíl překrýt výročí VŘSR 7.listopadu, tak, jako ruští „západníci“ vytrvale zahalují Leninovo mauzoleum na Rudém náměstí v Moskvě – tak včera pozval ruský prezident do Kremlu k formální i neformální besedě vůdce všech tradičních ruských konfesí.

Za vodou pak se starý marasmatik vytrvale rozmachuje tu flintičkou, tu bombičkou a vyhrožuje širému okolí, aby se náhle urychleně odebral do velína, a energicky velel vyřešení krize na Blízkém a Středním Východě… - ve prospěch lichvářů – jak také jinak, že ?

Té první události v našich tuzemských fekálometech není prakticky zmínka a já se o ní zmiňuji právě proto, že za zmínku stojí. Jde to to, že „kolektivní Putin“ opět vyhmátl to podstatné. Jsme totiž svědky toho, jak „hoši za vodou“ usilovně makají na tom, aby se doutnající blízkovýchodní požár změnil v totálně zničující náboženskou válku. Tendenci postavit proti sobě vyznavače různých konfesí sledujeme už delší dobu i v Evropě, kam se za naše společné peníze přivážejí stále noví a noví imigranti především z islámských zemí a praktická vnitrostátní politika je vedena tak, aby místní obyvatelstvo nevydrželo, a aby už konečně agresivně zareagovalo na „nepřizpůsobivé“ nově příchozí, což zavdalo příčinu k dalšímu „utažení šroubů“.

Putinovo setkání s hlavami hlavních ruských církví mělo dvě části: tu neoficiální, tj. před zapnutím a po vypnutí televizních kamer, a oficiální televizní. Do neoficiální části moje „agentura“ nesahá, takže z ní nevím nic (jiné agentury tam možná své uši i oči měly), popíši tedy průběh besedy před kamerami.

Zajímavé, pro nás neznalé ruských konfesních reálíí, bylo složení této společnosti, zasedající v Kateřinském sále Kremlu:

· Kirill – Patriarcha Moskevský a celé Rusi

· T.Tadžiuddin – Vrchní muftí Ústřední duchovní správy muslimů Ruska

· D.Ajušejev – Hlava Budhistické tradiční sandhí Ruska

· Lazar Berl – Hlavní rabín Ruska

· Ezras – Arcibiskup, hlava Ruské eparchie Arménské apoštolské církve

· Kornilij – Metropolita Moskevský a celé Rusi Ruské staropravoslavné církve

· S.Rjachovskij – Hlavní biskup Ruského spojeného svazu evangelíků

A dalších šest jim podřízených vysokých církevních hodnostářů.

Všichni tito lidé se dávno osobně znají a přátelí se – někteří dokonce i rodinami …

Podle Putinových slov v úvodu setkání lidé v Rusku se znepokojením sledují vývoj ve Svaté zemi. Prezident vyjádřil soustrast příbuzným obětí útoku 7. října a zdůraznil, že „…za zločiny jiných nesmějí odpovídat lidé nevinní“ a na druhé straně - boj s terorizmem nelze vést podle principu kolektivní odpovědnosti, kdy umírají i starci, ženy, děti i celé rodiny a statisíce lidí se ocitají bez střechy nad hlavou, bez jídla a vody – je to skutečná humanitární katastrofa . Putin prohlásil, že pozice Moskvy je jasná a opírá se o rozhodnutí RB OSN o vytvoření dvou nezávislých států Izrael a Palestina, což je klíč k dlouhodobému míru na Blízkém Východě.

Po Putinovi se postupně vyjádřili i šéfové jednotlivých konfesí, z nich vyjímám:

Patriarcha Kirill ocenil myšlenku svolat toto setkání i osobní Putinovo úsilí o urovnání na Blízkém Východě a připomněl, že Východní Středomoří po staletí přitahovalo pozornost věřících všech abarahamistických církví a Jeruzalém je svatým místem pro křesťany, židy i muslimy a o to větší obavy v něm vyvolávají vztahy a konfrontace dvou starodávných abrahamistických církví, jakými jsou islám a židovská víra.

Nejvyšší muftí Tadžuddin připomněl, že v základech konfliktu leží historická nespravedlnost spočívající v tom, že se už 70 let neplní usnesení RB OSN o vzniku dvou samostatných států – Izraele a Palestiny a není to tedy nový problém. Ale obě straně nějak nacházely vzájemné pochopení a vášně nedocházely až do takové meze. Nejvyšší muftí prohlásil, že v Rusku nikdy nedocházelo ke konfrontacím mezi tradičními konfesemi, což je, dle něho, založeno v podstatě tradic, protože mají společný kořen, uznávají jediného Stvořitele a že tedy nemají co dělit na tomto světě a tím méně na věčnosti.

Hlavní rabín Berl Lazar ocenil svolání setkání a prohlásil, že není náhoda, že se setkávají právě krátce před Dnem národní jednoty, což považuje za symbolické a národní jednotu za to hlavní. Nicméně připomněl, že s teroristy se nevyjednává a žádné slitování s nimi být nesmí. V závěru pak vyslovil přesvědčení, že v Rusku k mezikonfesionální nevraživosti nedochází i díky moudrému přístupu prezidentovu.

Po těchto těchto hlavních vystoupeních přešlo zasedání do režimu neveřejné besedy.

Příznačné je, že na toto setkání reagovali v zemi 404 zcela typickým pro ně způsobem – negací a poplachem. Polittechnolog Michailo Šejtelman (jehož příslušnost napovídá už samo příjmení) na ukro-čtřyřiadvacátém kanálu, po nezbytném zvolání moderátorky: „Sláma u kravína“, varoval před tím, že se v Kremlu vlastně sešli nepřátelé světa se sponzorem Hamásu. Polittechnolog se velmi pochvalně vyjádřil o předchozím prohlášení izraelského zamini, že Moskva motivuje teror a poskytuje šanci pro zvěrstva teroristů. Pochválil Bidena i první Evropanku UvL za to, že Rusko ztotožnili s Hamásem a Putina označil za vyjednavača na straně Hamásu, člověka, který je mezinárodně hledán, protože kradl děti … - inu, posuďte sami.

st.hroch 20231026