Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo uteče, ten vyhraje!

6. 9. 2023

Kdo uteče, ten vyhraje!

6.9.2023 08:17

 

Ukrajina je nejen třetí největší stát Evropy, je i největší obilnicí Evropy. Od roku 2014 ji opět pohlcuje válka. Kolik těch zničujících válek již zažila? Vždy po nich zbyla spálená země a miliony obětí. Co se budovalo po desetiletí je zničeno v okamžiku. Ani ta dnešní válka není výjimkou.

Na frontě umírají desetitisíce mladých mužů. Dle deníku New York Times ztráty Ukrajiny prudce rostou. V srpnu je uváděn celkový počet padlých 70tisíc, zraněných 120tisíc. To je ale jen z té jedné části Ukrajiny, další oběti jsou z východní, tzv. „proruské“ části Ukrajiny, kde žijí obyvatelé ruské národnosti. 22% obyvatel Ukrajiny je ruské národnosti. Také zde umírají lidé, ale o nich se nemluví. Vedle statisíců obětí, roste i počet uprchlíků, ten dosahuje již 5 milionů v zemích EU a 1 milionu v Rusku. Ukrajina se ale vylidňuje již dlouhodobě, zejména v době po vyhlášení nezávislosti Ukrajiny. Dle „Lexikonu zemí“ z roku 1995 (Fortuna Print) žilo ještě v roce 1993 na Ukrajině 53 milionů obyvatel. Pozdější dostupné statistiky uvádí (2010) počet 46 milionů, nyní 43 milionů obyvatel, ale i toto číslo je velice nadsazené, nepřesné. Počítá do něj totiž i obyvatele Krymu, Doněcka, Luhanska... území, která vyhlásila svou nezávislost na Ukrajině v roce 2014 v průběhu občanské války. Během následujících 30 let se předpokládá pokles o dalších 10 milionů obyvatel v důsledku nízké porodnosti, jedné z nejnižších v Evropě. Ukrajina se vylidňuje, utíká mladá generace, zůstávají především starší lidé... 

Zejména mladí lidé z Ukrajiny nechtějí umírat v této nesmyslné válce. V našich médiích slyšíme o nedostatku pediatrů, zubařů, zdravotních sester, řidičů, řemeslníků všeho druhu. Běženci budou nenároční, budou pracovat i přes sobotu, neděli, nebudou stávkovat, prostě ideální zaměstnanci. Čím déle bude válka trvat, tím více ukrajinských rodin si rozmyslí návrat domů do válkou rozvrácené Ukrajiny, již dnes je to asi třetina rodin. Vzhledem k příbuznosti jazyků se rychle včlení do české společnosti. Podobné je to v dalších zemích, kam směřují uprchlíci z Ukrajiny.

Do této války jsou vtahovány další státy včetně České republiky. ČR jen na přímou vojenskou a ekonomickou pomoc sebrala z rozpočtu 45 miliard korun. Další miliardy odchází do sociální a zdravotní pomoci statisícům Ukrajinců. Ty miliardy Fialova vláda bere občanům z kapes i z úspor vládním balíčkem či inflací. Fiala hospodaří, jak ti dva koumáci Pat a Mat.

Ze zkušenosti víme, že Spojeným státům trvalo téměř 20let, než poznaly bezvýchodnost své intervence v Afghánistánu nebo dříve ve Vietnamu. Ve Vietnamu je to stálo 55 tisíc padlých a biliony dolarů. Poučily se, a tak místo US vojáků v této válce nechávají umírat národy Slovanů. Ukrajina dále chudne, je otázkou, kdo bude v budoucnu plnit příjmovou část státního rozpočtu? Jen výdaje Ukrajiny na svou obslužnost, na platy státních zaměstnanců, důchody, zdravotnictví... dosahují měsíčně cca 5 miliard dolarů. Miliony tun pšenice, kukuřice marně čekají na svého zákazníka, úroda zůstává na Ukrajině. Jakou podobu bude mít Ukrajina, ať už ta „vítězná“, nebo poražená?      Přemysl Votava