Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo to prozradí politikům?

11. 8. 2019

Jsem rád, že Jan Rychlík reagoval na můj text o zapomenutém Schumacherovi (Právo 25. 7.). Ve svém článku jsem připomněl, že řeči evropských politiků o tom, že je třeba řešit příčiny migrace v zemích, odkud migranti odcházejí, nejsou nikterak původní. Přesně to samé navrhoval ekonom Ernst Friedrich Schumacher už zhruba před půl stoletím.  

   Jan Rychlík se domnívá, že Schumacherův nápad byl iluzorní, protože při různé ceně práce a různé životní úrovni v jednotlivých zemích budou masy lidí nutně odcházet ze zemí chudších do zemí bohatších. Navíc bývá rozvojová pomoc většinou rozkradena, takže ke stabilizaci místního obyvatelstva stejně nepřispěje. Kromě toho jistým kruhům v bohatých zemích vyhovuje trvalý přísun laciné pracovní síly ze zemí chudých. 

   O všech těchto tématech jsem se ve svých článcích opakovaně zmiňoval, takže nemám důvod s Janem Rychlíkem nesouhlasit. Přít se o to, zda počátkem sedmdesátých let bylo ještě možno tyto trendy  zvrátit, už dnes nemá valného smyslu.

   Ve svém článku jsem ovšem upozorňoval ještě na něco jiného. Přesně ta strategie, kterou Jan Rychlík označuje za zcela iluzorní,  tvoří v současné době jeden ze základních proklamovaných pilířů evropské politiky ve věci migrace. Hlásí se k ní všichni od německé kancléřky a francouzského prezidenta až po českého premiéra. Jen před pár dny ji v Paříži vyzdvihla jako podstatnou součást řešení slovenská prezidentka Čaputová. Kdo prozradí evropským politikům, že jde o strategii od samého počátku naprosto iluzorní? 

   A pokud to evropští politici náhodou vědí i bez historiků a sociologů, proč se k této strategii přesto hlásí? Mohou k tomu mít několik důvodů. Třeba potřebují získat planými sliby čas, než jim uplyne funkční období. Anebo se snaží jen odvrátit pozornost před novým kolem prosazování povinných kvót.

   Nalézt odpovědi na tyto otázky by bylo pro pochopení dnešní situace a našich nejbližších perspektiv hodně důležité.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář